Detalierea ingredientelor din meniurile restaurantelor amânată

• Detalierea ingredientelor din meniurile restaurantelor a fost amânată până la data de 15 martie 2023.

Măsura detalierii etichetei preparatului finit în alimentația publică a fost reglementată de ANPC prin Ordinul nr.201/2022 și era stabilit să intre în vigoare începând cu data de 20 decembrie 2022.

În urma consultărilor cu reprezentanții sectorului HoReCa, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat luni, 05.12.2022, că punerea în practică a Ordinului nr.201/2022 va fi amânată până la data de 15 martie 2023.

Comunicatul de presă, lansat de către ANPC și preluat de Agerpres, transmite:
„În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023.

Detalierea ingredientelor

Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.”

Amânarea a fost decisă pentru a veni în sprijinul operatorilor economici

Astfel, aceștia vor avea timpul necesar pentru a pregăti informarea corectă și riguroasă asupra listelor de ingrediente conținute de produsele din meniurile fizice sau virtuale, „într-un mod unitar, profesionist şi clar”.

Reprezentanții instituției confirmă că, în perioada imediat următoare, vor fi lansate îndrumare practice pentru exemplificarea fiecărei tipologii de meniu. Aceste îndrumare vor face subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialiștii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și reprezentanți ai sectorului HoReCa.

Detalierea ingredientelor

Comunicatul de presă ANPC reamintește că Ordinul nr.201/2022 conține, în opinia specialiștilor instituției, elemente esențiale pentru sănătatea consumatorilor, vitale pentru informarea corectă a acestora.

Dacă prin Regulamentul UE nr. 1169/2011 există obligativitatea prezentării ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, ANPC a considerat că este firesc să se regăsească acelaşi tip de informaţii și pentru preparatele servite într-o locaţie de alimentaţie publică.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Măsura detalierii etichetei preparatului finit în alimentaţia publică

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.