Cozonacul de Paște – nelipsit de pe mesele românilor

• Aproape 6 milioane de cozonaci se vor pregăti în acest an pentru Sărbătorile Pascale, atât pentru consumul intern, cât și pentru export.

Oferta de cozonaci pentru Sărbătorile Pascale va fi și în acest an generoasă, ajungând la o cantitate de aproximativ 6 milioane de bucăți, din care circa 600.000 vor merge la export, după cum declară Aurel Popescu, președintele ROMPAN, citat de Agerpres.

„Oferta industriei de morărit și panificație este mai mică în perioada Sărbătorilor Pascale față de sărbătorile de iarnă, care țin de la 25 decembrie până la 7 ianuarie. Anul acesta vom scoate pe piață până la 6 milioane de cozonaci, mai puțin decât anul trecut când depășeam 7,5 milioane, iar la export, în special în țările unde există comunități mari de români, vor merge în jur de 600.000 de cozonaci, față de aproximativ două milioane în perioada Crăciunului. Anul acesta, ca o noutate, vor merge la export dar se vor găsi și pe piața internă cozonacii însiropați și cozonacii cremoși și, bineînțeles, pasca cu brânză. Toate aceste produse sunt făcute după rețete românești.“

Cozonacul de Paște

Românii sunt mai atenți la cheltuieli

Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, Aurel Popescu, susține că românii au devenit mai atenți la cheltuieli și nici nu mai aruncă atât de multe produse alimentare, lucru pozitiv în contextul curentului de diminuare a risipei alimentare.

Tot el precizează și faptul că prețul cozonacilor, față de anul trecut, a fost ajustat cu indicele prețurilor la energie, gaze și materie primă. „Un cozonac de circa 700 de grame poate fi cumpărat în această perioadă cu circa 15-20 lei bucata, dar prețurile pot ajunge și la 70-80 lei pe kilogram.“

Reprezentantul industriei de morărit și panificație subliniază că prețul pâinii s-a stabilizat și nu va suferi modificări până în toamnă. Totodată, afirmă că nu estimează nici ieftinirea, chiar dacă din Ucraina intră în țară grâu la prețuri scăzute, deoarece brutarii au lucrat în ultima vreme în pierdere.

Cozonacul de Paște

„Pe piața pâinii, prețurile s-au stabilizat și cred că vor rămâne cam la nivelul acesta până în toamnă, în prezent prețul fiind cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut în aceeași perioadă. Influența grâului mai ieftin din Ucraina este mică pentru industrie, dar trebuie să vă spun că atunci când a fost 400 de euro tona de grâu, noi nu am putut mări prețurile la pâine la nivelul acela și am lucrat în pierdere. Acum ne lingem rănile, încercăm să recuperăm ce am pierdut și între timp vedem ce se mai întâmplă cu costurile.“

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Sectorul artizanal, în avânt.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.