Fermierii români protestează

• Vineri, 7.04.2023, fermierii români au declanșat o serie de proteste în toată țara, privind situația grea cu care se confruntă.

Mii de fermieri au ieșit în stradă pentru a protesta cu privire la situația în care sunt din cauza afluxului de cereale ucrainene. Prețurile scăzute ale acestor cereale au destabilizat complet piața, iar fermerii înregistrează pierderi uriașe. Totodată, valul de nemulțumiri se îndreaptă și împotriva prețurilor practicate de marile lanțuri de magazine la lapte și la produsele lactate.

Fermerii români protestează în județele: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Covasna, Galați, Iași, Maramureș, Olt, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vrancea și în București. Aceștia au tulburat circulația rutieră cu tractoare și utilaje agricole, care se deplasează cu viteze reduse, în coloană, în mai multe din zonele țării.

Ministru Daea în dialog cu o delegație a protestatarilor

Ministrul Agricuturii, Petre Daea afirmă că este alături de fermieri considerând această conjunctură drept „o situație rea din cauza unei decizii a Comisiei Europene”.

 „Ministrul Agriculturii și Guvernul României sunt alături de problemele lor, de fiecare dată am dat sprijinul necesar și îl vom da în continuare. Este un moment greu, în care zăngănitul armelor a creat probleme fermierilor români din cauza acestui aflux de cereale, care a făcut ca fermierii noștri să nu-și poate valorifica produsele sau să le valorifice la prețuri mici.

Am avut o discuție cu fermierii, mi-au spus problemele, pe care le știam și am anunțat și le-am explicat că sumele venite de la Comisia Europeană în prima tranșă se pun în mișcare imediat. Sunt sume derizorii, dar la acestea din bugetul de stat se adaugă încă atât.

Astăzi am publicat actul normativ care stabilește modul de acordare a sumelor pentru fermierii care aveau cereale pe stoc la 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale. Așteptăm suma suplimentară de la CE, în urma intervenției președintelui Iohannis.

Banii la fermieri vor ajunge în 29 de zile din momentul aprobării HG în Monitorul Oficial, care acum e în avizare la ministerele de linie”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Compensarea fermierilor pentru criza cerealelor: România primește o sumă derizorie

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

  1. Un articol excelent si informativ despre protestul fermierilor romani. Acest lucru ne arata ca, in ciuda unor eforturi mici, si Guvernul si Comisia Europeana se implica pentru a ameliora situatia lor si a da dreptate lor. O reactie pozitiva din partea oficialilor va face ca acestebleste sa se ridice la nivelul asteptarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.