Laptele de consum se ieftinește

• Laptele de consum va avea timp de șase luni un preț redus ca urmare a consultărilor dintre Guvern și reprezentanții procesatorilor și ai marilor rețele de magazine.

În cadrul unor discuții susținute în data de 11.04.2023 la Palatul Victoria, Guvernul, reprezentanții procesatorilor și al marilor rețele de magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioadă de șase luni.

Un comunicat de presă al Guvernului, menționează că primul ministru, Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii, Petre Daea, au prezentant și măsurile care se vor lua la nivel guvernamental pentru sprijinirea pieței laptelui, și anume acordarea de ajutoare financiare în două etape pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui.

Laptele de consum

Comunicatul de presă transmite: „Primele plăţi se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plăţile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023.

Guvernul va pune în acord cu realităţile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune aşezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensaţii în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”.

Pentru sprijinirea procesatorilor români se discută îmbunătățirea și adoptarea cât mai rapidă a unui proiect de act normativ care se află deja în dezbaterea Parlamentului, potrivit căruia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România.

Optimizarea funcționării lanțului de producție și distribuție

Laptele de consum

De altfel, premierul român Nicolae Ciucă a subliniat importanța optimizării funcționării întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier la raft, cu accent pe nevoile consumatorului final: „La nivelul Guvernului şi al autorităţilor statului am făcut în aceste zile propria analiză şi avem soluţii pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor şi pentru a ajuta piaţa laptelui, cu tradiţie în România.

Este important să optimizăm funcţionarea întregului lanţ de producţie şi distribuţie, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toţi cetăţenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent. (…)

Mă bucur că am reuşit împreună să găsim o serie de soluţii care să deblocheze piaţa laptelui. Ştim cu toţii însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol şi industriei alimentare care să pună în valoare potenţialul României şi să garanteze securitatea alimentară cetăţenilor noştri”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Hrișca – dar al naturii pentru sănătate

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.