• Cel mai vechi tort de nuntă din lume care s-a păstrat intact până în prezent, supraviețuind chiar și bombardamentelor celui de-al Doilea Război Mondial, a fost creat în 1898.
Cele mai multe torturi de nuntă din întreaga lume sunt păstrate cu greu după petrecerea din ziua cea mare, şi, de cele mai multe ori, doar o felie ajunge să fie pusă deoparte și conservată ca amintire.
Tortul despre care vorbim aici a rămas intact timp de mai bine de 120 de ani, ceea ce îl face să fie cel mai vechi tort de nuntă din lume păstrat în întregime.
Cel mai vechi tort de nuntă din lume, care s-a păstrat intact până in zilele noastre, a fost realizat în 1898, de cofetarul Charles H. Philpott. Tortul a fost expus în vitrina cofetăriei sale, din Basingstoke, timp de 66 de ani, până la închiderea acesteia, în 1964.
Din vitrina cofetăriei, tortul a fost mutat de fiica cofetarului într-o mansardă, unde a rămas aproape un secol, până când l-a donat Muzeului Willis din Basingstoke, Hampshire, Marea Britanie.
Produsul decorat cu migală și măiestrie a fost realizat în timpul domniei Reginei Victoria. Acesta a rezistat vremurilor care au trecut peste el, păstrându-se în integralitatea sa, în ciuda unei crăpături apărute în icing. Aceasta a fost cauzată, se pare, de vibraţia unei explozii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Cândva alb, ca simbol al purităţii, tortul, bogat ornamentat și conținând decoraţiuni florale, şi-a schimbat culoarea în timp, devenind maroniu. Astfel, laborioasa operă de cofetărie, prin păstrarea intactă a formei sale complexe și prin patina timpului asupra icing-ului, pare astăzi o sculptură, și nu tortul savuros de alta dată. Totuși, la o privire mai atentă, bogata umplutură fructată pare că şi-a păstrat încă ceva din aspectul de demult.
Curatorul muzeului Willis din Basingstoke, Sue Tapliss, declară că „Fiica lui Charles H. Philpott, care era necăsătorită, a donat muzeului acest tort, spre sfârșitul vieții, din cauza temerilor că cineva ar putea să-l descopere în podul ei și să creadă că a fost părăsită la altar”. Acesta mai adaugă: „Tortul a fost depozitat o lungă perioadă în condiții de mediu nefavorabile, ceea ce a dus la încălzirea lui repetată. Astfel, zahărul a trecut pe suprafața glazurii, dându-i în timp această culoare mai închisă.”
Același Sue Tapliss a declarat că: „în cadrul muzeului a fost efectuată o delicată operațiune de restaurare a tortului, iar acum acesta este conservat cu grijă, prin utilizarea de pachete cu gel de siliciu, pentru a preveni alte posibile deteriorări.”
Articol realizat de Redacția Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Yuzu, declarat de mulți bucătari ai lumii ca cel mai „sexy fruct din lume“