Bilanțul la final de an comercial pe piața cerealelor

• Bilanțul la final de an comercial 2021-2022 pentru piața mondială a cerealelor.

Bilanțul la final de an comercial 2021-2022 pentru piața mondială a cerealelor arată clar perioada extrem de dificilă prin care trecem la nivel global.
Piața mondială a cerealelor s-a confruntat cu fluctuații ale cotațiilor fără precedent, prețuri și costuri record. Prețul grâului s-a dublat de la începutul lunii iulie 2021. Pe Bursa Matif de la 200 euro/tonă în iulie 2021, prețul grâului a ajuns în prezent aproape 400 euro/tonă.

Creșterile de preț la grâu au fost determinate de multipli factori. Seceta, care a afectat sever recolta de grâu de primăvară a Canadei și a nordului Statelor Unite, a făcut ca producția acestora să se diminueze cu o treime. Toamna anului 2021 a adus creșteri de preț la gaze și îngrășăminte. Însă motivul major al acestor prețuri record a fost reprezentat de conflictul armat dintre Rusia și Ucraina. În primele săptămâni după declanșarea războiului prețurile au crescut brusc, de atunci înregistrându-se fluctuații în funcție de veștile din Ucraina.

Bilanțul la final de an comercial pe piața cerealelor

Prognoza pentru prețurile cerealelor

Incertitudinea cu privire la războiul care se desfășoară în continuare face imposibil de prezis soarta producției de cereale ucrainene și posibilitate recoltării acesteia. La acestea se adaugă și lipsa spațiilor de depozitare, în condițiile în care în Ucraina se află încă 18-20 de milioane de tone de cereale, imposibil de exportat prin porturile în continuare blocate.

Pentru perioada septembrie/octombrie 2022, când va începe recoltarea la floarea soarelui și porumb, problema spațiilor de stocare va deveni acută, dacă porturile vor rămâne blocate. Export de cereale ucrainene se desfășoară la ora actuală prin România și Polonia, pe uscat și pe Dunăre, dar nu este nici pe departe o soluție de înlocuire a transportului maritim. Astfel importanța deblocării porturilor și reluarea exporturilor ucrainene este covârșitoare și cu un impact hotărâtor asupra prețului mondial la cereale.

Primăvară secetoasă la nivel mondial

Bilanțul la final de an comercial pe piața cerealelor

Analiștii au anunțat deja că seceta care a afectat în primăvară statele centrale și din sudul SUA (Kansas, Texas, Oklahoma) și-a pus amprenta asupra producției de grâu de toamnă. Cu toate că și sudul Rusiei este afectat de secetă, analiștii ruși sunt optimiști cu privire la producția de grâu rusesc din acest an comercial.

Tot cu seceta se confruntă și Uniunea Europeană, în special Franța, mare producător de grâu. Pe de altă parte, se estimează o producție crescută de grâu pentru Australia, unde vremea se anunță optimă, însă perioada de recoltare va fi abia în noiembrie 2022.

Toți acești factori nu sunt în măsură să asigure o piață a cerealelor stabilă, sau să determine diminuarea prețurilor, incertitudinile fiind în continuare cele care guvernează trendul pieței la nivel global și în ceea ce privește noua recoltă.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Obligativitatea raportării lunare a stocurilor

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente