Câtă pâine importă România?

• În zece ani importurile de pâine din Polonia au crescut de opt ori, de la aproape 300.000 de euro în 2010, la 2,3 milioane de euro în prezent. Viorel Marin, președintele ANAMOB, consideră că o mare cantitate din această pâine doar tranzitează România. 

În zece ani importurile de pâine din Polonia către România au crescut de opt ori. De la aproape 300.000 de euro în 2010, la 2,3 milioane de euro în prezent.  Datele sunt prezentate de Institutul Național de Statistică. Ziarul Financiar a făcut o analiză pe baza informațiilor și a comparat România și Polonia. Asta pentru că sunt două țări care produc cantități egale de grâu. Câte 9-10 milioane de tone de grâu pe an. Polonezii în schimb nu mai importă pâine din România  din  2015, când au importat în valoare de 10.000 de euro.  De atunci, Institutul Național de Statistică spune că nu mai există date despre vreun venit rezultat din importuri de pâine din Polonia către România.

Viorel Marin, președintele ANAMOB, neagă informația despre importurile de pâine

Viorel Marin, președintele Asociaţiei Naţionale a Industriei de Morărit şi Panificaţie (ANAMOB) se îndoiește de datele oferite de Institutul Național de Statistică legate de importul de pâine. Și aduce și o explicație. „În primul rând, nu cred că este o informație corectă. Institutul Național de Statistică o comite încă o dată. Este a doua boacănă pe care o văd. Prima a fost legată de exporturile de cereale, în care se spunea că noi exportăm mai mult decât producem. Prin România tranzitează foarte multe produse congelate de panificație, care se duc spre Europa, care nu rămân aici. Deci, cu alte cuvinte, afirmația că noi importăm pâine din Polonia, în asemenea cantități nu este o informație reală”, a precizat Marin pentru alephnews.ro.

„Importurile noastre de pâine din Polonia au crescut anul trecut cu 10-12%”, susține un importator

Pe de altă parte, Ziarul Financiar, aduce declarația unui importator de pâine din Polonia. Acesta  afirmă că importurile României de pâine din Polonia au crescut cu 10-12% în 2020. „Importurile noastre de pâine din Polonia au crescut cu 10-12% în 2020 faţă de anul anterior. În 2020, unii dintre cei mai mari retaileri din România au semnat contracte direc­te cu furnizorul nostru (Inter Europol – n.red.) din Polonia, pen­tru că au renun­ţat la produc­ţia pro­prie de pâine şi pro­duse de pa­tise­rie şi au exter­na­lizat acest serviciu“, spu­ne Ştefan Radu, acţionar şi adminis­tra­tor al companiei Euro­pean Pastry Prod. Nu­mele companiei apa­re pe ambalajele unor tipuri de pâine comer­cia­lizate în Bucu­reşti, în reţeaua Mega Image. Iar pe etichetă este precizat că pâinea este produsă în Polonia.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente