Mierea – și răsfăț și sănătate

• Mierea este un aliment minune, care nu numai că ne desfată cu gustul bun, ci are și multiple avantaje pentru sănătate.

Viața modernă, trăită în ritm alert, a influențat în mod direct obiceiurile alimentare la nivel global. La fel și trendurile manifestate în rândul consumatorilor. Producătorii trebuie să facă față unei piețe în continuă schimbare, în care cererea pentru produse funcționale, dar și sănătoase este în creștere. Pentru că odată cu creșterea gradului de conștientizare în rândul consumatorilor privind influența nefastă a alimentației defectuoase asupra sănătății, crește și cererea de produse din ingrediente naturale, cu impact pozitiv asupra organismului.

Mierea

Au fost dezvoltate, mai mult ca niciodată, opțiuni sănătoase la „plăcerile vinovate“ de zi cu zi, la desertul râvnit pentru o gratificare rapidă. Astfel mierea, ca superaliment cu calități distincte, devine din ce în ce mai utilizată în crearea de deserturi, dar și în panificație, sau în industria de băuturi.

Panaceu universal

Mierea a fost folosită de oameni de mii de ani. În antichitate, era utilizată ca îndulcitor, conservant, dar și pentru proprietățile sale medicinale. Vechii egipteni foloseau mierea la vindecarea rănilor și la îmbălsămare, iar grecii, pentru a trata o varietate de afecțiuni. A fost, de asemenea, de-a lungul istoriei, componentă importantă în medicina tradițională și alternativă, cum ar fi Ayurveda și medicina tradițională chineză, ca tratament pentru dureri de gât, răceli, răni și infecții ale pielii.

În timpurile moderne, mierea este încă folosită ca îndulcitor natural și este utilizată și în producția de cosmetice și de suplimente pentru menținerea sănătății, pentru că, în starea ei naturală, este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, fiind adăugată și în unele unguente pentru vindecarea rănilor.

În general, mierea are o istorie bogată de utilizare atât în scopuri culinare, cât și medicinale și continuă să aibă multiple utilizări și astăzi. Produsele alimentare în care zahărul a fost înlocuit cu miere au demonstrat o creștere considerabilă a valorii nutritive, lucru care a dus la utilizarea mierii din ce în ce mai mult în industria alimentară. Iar dimensiunea pieței globale a mierii a fost evaluată la 9,21 miliarde de dolari în 2020 și este de așteptat să aibă o evoluție a ratei de creștere anuală compusă (CAGR) de 8,2%.

Aliment natural valoros

Mierea, acest aliment și ingredient bogat în substanțe nutritive, minerale și antioxidanți, va adăuga o aromă unică și o dulceață florală delicată produselor de patiserie, sosurilor sau dressing-urilor de salată. Este produsă de albine prin transformarea enzimatică a nectarului floral ( miere florală, mono sau polifloră) sau a unor sucuri extraflorale (miere de mană sau de pădure).

Aroma specifică a fiecărui tip de miere este dată de uleiurile eterice ale plantelor melifere din care provine nectarul, cele mai aromate varietăți fiind mierea de tei și cea de mană. Culoarea mierii variază de la galben pal, auriu, arămiu, până la nuanțe de brun.

Mierea naturală este un aliment foarte bogat in zaharuri simple (fructoza si glucoza) care nu mai necesită o prelucrare specială prin digestie, fiind direct asimilate și arse complet, eliberând energie pentru organism.

Pe lângă acestea, mierea conține și multe enzime, printre care cele mai cunoscute fiind invertaza si amilaza. Enzimele provin din nectarul florilor sau din secrețiile salivare ale albinelor. Datorită prezenței enzimelor active în miere, aceasta este supusă unor transformări constante, fiind un produs biologic complex, un „aliment viu“.

Înlocuirea zahărului cu miere în produsele coapte

Nu trebuie să trecem cu vederea însă, că mierea și zahărul sunt comparabile în ceea ce privește caloriile și carbohidrații: 21 de calorii și 4,5 grame de carbohidrați pe linguriță pentru miere și 15 calorii și 4 grame de carbohidrați pentru zahăr. De asemenea, indicele glicemic al mierii poate varia foarte mult în funcție de sursa sa. Și totuși, pentru că mierea este mai dulce decât zahărul, consumând mai puțin se poate determina o reducere a numărului de calorii.

Coacerea cu miere nu este la fel ca și coacerea cu zahăr. Mierea se comportă diferit față de zahăr, așa că și rezultatul final va fi puțin diferit. Mierea este un „umectant”. Acest lucru înseamnă că reține umiditatea – o veste bună pentru coacere, deoarece ajută la menținerea biscuiților și a prăjiturilor fragede mai multă vreme.

Produsele de patiserie făcute cu miere tind să fie mai umede și mai elastice, spre deosebire de textura crocantă și sfărâmicioasă care provine din zahăr. În comparație cu zahărul rafinat tradițional, mierea înseamnă, de asemenea, că obținem produse cu o culoare mai bogată și o aromă mai plină.

Produse pline de savoare

Pentru a înlocui zahărul cu mierea în produsele coapte este nevoie de câteva ajustări. Cum mierea conține aproximativ 20% umiditate, atunci când înlocuim zahărul cu miere într-o rețetă, trebuie să reducem cantitatea de lichid necesar.

Mierea este și un ingredient acid și, prin urmare, adăugarea unei cantități foarte mici de bicarbonat de sodiu în rețetă va ajuta la reducerea acidității și va crea condițiile corecte pentru ca prăjitura să crească acolo unde este cazul.

Pentru că, după cum am menționat, dulceața mierii este mai ridicată ca a zahărului, se recomandă reducerea conținutului de miere, treptat, până se obține cantitatea optimă necesară.

Totodată, pentru că produsele care conțin miere se rumenesc mai repede în cuptor decât cele care conțin zahăr alb, și asta datorită conținutului mai mare de fructoză, se recomandă reducerea temperaturii de coacere pentru a evita rumenirea excesivă.

În timp ce există încă voci tradiționaliste care insistă că utilizarea îndulcitorilor alternativi zahărului schimbă aroma, textura și proprietățile produsului, gustul delicios și beneficiile nutriționale ale mierii naturale pentru sănătate câștigă din ce în ce mai mult teren în alegerile producătorilor.

Odată cu cererea de alimente hrănitoare și cu beneficii reale asupra sănătății organismului și cu tendința consumatorului de a fi din ce în ce mai preocupat de produsele achiziționate, înlocuirea parțială sau totală a zahărului în compoziția unui produs poate garanta succesul acestuia într-o piață în continuă evoluție.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Torturile artistice cuceresc Instagramul

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.