Burn-Away Cake – cel mai fierbinte tort al momentului

• Burn-Away Cake cucerește TikTok-ul devenind cel mai „aprins“ trend din ultima perioadă.

Nu este prima oară când mult utilizata platformă de Social Media devine un mediu de lansare a ultimului trend. Cu ceva vreme înainte de acest tort incendiar, TikTok-ul, renumit pentru înclinația sa teatrală, a viralizat așa-numitele stab cakes-uri („torturi de înjunghiat“), având ca punct de pornire clipul video al melodiei Blank Space al celebrei Taylor Swift.

Burn-Away Cake

Acum un nou desert cu iz dramatic pune stăpânire pe scena TikTok: creații inflamabile care sunt aprinse pentru a dezvălui o imagine ascunsă sub un alt decor. Tendința a devenit virală în ultima perioadă – ceea ce nu este o surpriză, de fapt. TikTok adoră un desert care produce spectacol, iar acest sortiment se potrivește perfect în mai multe situații și evenimente memorabile din viața unui om: torturi aniversare, cereri în căsătorie și chiar dezvăluirea genului viitorului copil.

Hashtag-ul #burnawaycake a adunat până în prezent 223 de milioane de vizualizări pe TikTok și, mai mult ca sigur, nu se va opri aici. Ce va urma? Probabil că vom asista și în continuare la un val de idei și de imaginație debordantă a pasionaților și profesioniștilor cofetari care se păstrează focusați pe tendințele în ascensiune.

Burn-Away Cake

Ce sunt torturile Burn-Away?

Un tort de tip „burn-away” este un tort clasic cu glazură, acoperit cu o imagine imprimată pe hârtie specială comestibilă, care este apoi incendiată pentru a dezvălui o altă imagine sau un mesaj ascuns dedesubt. Aceste deserturi sunt peste tot pe TikTok în acest moment, iar patiserul canadian Namaya Navaratnaranjah, din Ontario, este vârful de lance al acestei tendințe prin intermediul contului ei @CakesByNams.

Burn-Away Cake

Namaya Navaratnaranjah a popularizat trendul pe TikTok, deși a recunoscut că nu a inventat ea stilul inedit de decorare, ci a văzut pentru prima dată ideea la creatoarea de prăjituri Denise Steward, care a făcut un tort de acest fel cu tematică de Anul Nou pentru un parteneriat cu marca de cerneală și hârtie comestibilă Paper2Eat la mijlocul lunii decembrie 2023. Alte videoclipuri arată că tehnica există de cel puțin câțiva ani.

Inspirată de acest video al Denisei Steward, Namaya a început să coacă torturi burn-away inspirate de cultura pop și de meme-uri. Cel mai popular design? Surpriză: o creație teaser cu tema Taylor Swift anunțând lansarea albumului Reputation, care a adunat peste 2,5 milioane de vizualizări.

Burn-Away Cake

Virală a devenit și creația inspirată de filmul Mean Girls, în care o imagine a fost îndepărtată pentru a dezvălui un citat din film, împreună cu o fotografie a Reginei George. Alte exemple de torturi inspirate create de Namaya Navaratnaranjah sunt torturile Pokémon, cele dedicate Halloween-ului, torturi de Valentine’s Day și multe altele.

Burn-Away Cake

Tendința s-a răspândit precum incendiile de pădure, oamenii din întreaga lume postându-și propriile variante. Chiar și celebritățile au intrat în joc: Ellen DeGeneres, de exemplu, și-a sărbătorit cea de-a 66-a aniversare cu un tort cu nuanțe albastru-verzui, cu un strat superior pe care scria „La mulți ani”, dezvăluind, atunci când i s-a dat foc, numele lui Ellen dedesubt.

Burn-Away Cake

Cum se fac aceste torturi deosebite?

Torturile burn-away sunt realizate cu ajutorul unei imprimante cu cerneală comestibilă. În primul rând, tortul este acoperit cu o imagine care este imprimată pe o foaie de glazură albă – aceasta este imaginea care va fi dezvăluită și asta pentru că glazura și cerneala comestibilă nu sunt inflamabile în sine și se aprind mai greu.

Deasupra se imprimă o altă foaie subțire de hârtie de orez sau de vafă, iar apoi tortul este bordurat cu o margine de glazură. Ca urmare a amidonului și a uleiurilor din hârtia de orez sau de vafă, stratul superior arde atunci când este aprins, în timp ce foaia mai groasă, pe bază de zahăr, nu este afectată. Marginea de glazură creează un spațiu care are rolul de a proteja stratul inferior de flăcări.

Burn-Away Cake

Dacă nu dețineți o imprimantă alimentară și totuși vă doriți să încercați această tehnică se poate face o versiune DIY folosind markere de uz alimentar sau coloranți alimentari.

Sunt torturile Burn-Away sigure?

Întotdeauna există posibilitatea de a te confrunta cu un oarecare risc dacă lucrezi cu focul. Dar când vine vorba de acest desert, nivelul de amenințare este relativ scăzut. De altfel, la torturile aniversare în general se folosesc lumânări care se aprind.

Flăcările lente și blânde ale tortului burn-away se diminuează treptat odată ce ajung la granița glazurii. Astfel, chiar dacă efectul pare dramatic, flacăra este de fapt destul de slabă. Iar dacă tortul este făcut cu prea mult timp înainte de eveniment, flăcările sunt atât de delicate încât își pierd puterea de ardere. Și dacă se lasă în frigider mai mult de o zi, nu va mai lua foc, deoarece stratul superior va absorbi prea multă umezeală.

Burn-Away Cake

Sursă foto: @CakesByNams; @ellendegeneres; @angelinabakerynyc.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Torturile artistice cuceresc Instagramul

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.