Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a aprobat consumul larvelor de făină

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a aprobat miercuri utilizarea ca aliment de uz uman a viermilor de făină, semnalează Agerpres. Larvele gândacului denumit popular „morar”,  iar ştiinţific Tenebrio molitor, vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii.

„Există un mare interes în comunitatea ştiinţifică şi în industria alimentară privind sectorul insectelor comestibile”, subliniază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie și reprezentantul EFSA.  Înainte ca Europa să se alăture acestei tendinţe, decizia EFSA mai trebuie ratificată de Comisia Europeană.

Mulți sociologi consideră însă că barierele psihologice în Europa sunt deosebit de puternice, aşa că va mai dura ceva până când viermii se vor vinde cu succes din rafturile supermarketurilor. „Există explicaţii cognitive derivate din experienţele noastre sociale şi culturale – aşa numitul „yuck factor” (factor de scârbă) care fac ca multor europeni să le repugne ideea de a mânca insecte”, afirmă Giovanni Sogari, cercetător în domeniul social şi al consumului la Universitatea din Parma (Italia). „Cu timpul şi odată cu expunerea, astfel de atitudini se pot schimba”, consideră el.
EFSA a comunicat că începând din 2018 a primit 156 de cereri pentru evaluarea siguranţei unor „alimente noi”, de la unele derivate din alge până la o gamă largă de specii de insecte.

Insectele, viitorul în materie de food

În urmă cu doar câțiva ani, o agenție ONU anunța că insectele constituie viitorul în materie de food, datorită faptului că acestea sunt hrănitoare, iar creșterea lor poluează mai puțin. Dacă în unele părți ale lumii ideea nu a părut ieșită din comun, în Europa aceasta a fost primită cu reticență.

Mentalitățile evoluează, însă, iar în Finlanda, compania Fazer a lansat în noiembrie 2017,  în premieră mondială, pâinea cu praf din greieri, deja disponibilă în supermarketurile din această țară. Insectele sunt măcinate și adăugate în aluat, astfel că acestea nu se văd și nu se simt în pâine. Fiecare pâine produsă de compania Fazer conține aproximativ 70 de greieri și costă 3,99 euro, în comparație cu o pâine făcută doar din făină de grâu, care costă 2 sau 3 euro. Această pâine „oferă consumatorilor o sursă bună de proteine, dar și un mod ușor de a se familiariza cu mâncarea bazată pe insecte”, a spus Juhani Sibakov, directorul de inovație al companiei Fazer.
„Greierii au un gust neutru, așa că nu influențează gustul de pâine obișnuită, dar valoarea nutrițională și conținutul de proteine sunt foarte mari. 70% din greier reprezintă proteine, vitamine, fier și calciu”, susține Noora Poyhonen, reprezentantă a companiei.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.