Personalul din sectorul panificație se poate vaccina în etapa a doua

Cum se face înscrierea pentru vaccinare?
Ce se întâmplă cu angajații care nu doresc să se vaccineze?
Are angajatorul dreptul să ceară angajatului să se vaccineze anti COVID?
Persoanele vaccinate se vor bucura de drepturi suplimentare?

Din 15 ianuarie, debutează etapa 2 a procesului de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a anuțat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2. Conform prevederilor din H.G. 1031/2020, etapa a 2-a de vaccinare include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. Astfel, se pot înscrie pentru vaccinarea în această etapă și lucrătorii din panificaţie, fiind consideraţi ,,personal din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază”.

De curând, ROMPAN a făcut o solicitare către Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) pentru a include în etapa a 2-a şi personalul din cadrul companiilor care prelucrează și distribuie materii prime pentru panificaţie. Vă vom ţine la curent în legătură cu răspunsul pe care ROMPAN îl va primi în urma acestei solicitări.

În aceste zile, la prefecturi se realizează reevaluarea numărului de angajați cu activitate în structuri cheie, iar centralizarea va fi trimisă către Ministerul Sănătății de fiecare județ în parte.

Amintim că, în toate statele Uniunii Europene, vaccinarea împotriva COVID 19 este voluntară și gratuită.

Cum se face înscrierea pentru vaccinare?

În vederea înscrierii persoanelor în portal, fiecare entitate juridică trebuie sa îşi creeze un cont propriu accesând link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login.  De asemenea, puteti consulta: un Manual de utilizare şi un tutorial pentru modalitatea de programare. Conform tutorialului, este necesară completarea a două declaraţii care sunt generate de sistem, semnarea lor electronică şi încărcarea acestora online.

Mai apoi pot fi introduse datele persoanelor care doresc să se vaccineze.

Ce se întâmplă cu angajații care nu doresc să se vaccineze?

Deși în spațiul public au apărut zvonuri potrivit cărora ar exista companii care își vor tria angajații în funcție de dovada vaccinării, la nivel național nu se poate discuta oficial despre o astfel de reacție din partea angajatorilor. Pe de altă parte, în contextul în care mulți români sunt reticenți în fața vaccinării anti-COVID, iar companiile aeriene vorbesc deja despre necesitatea unei dovezi de vaccinare pentru a urca la bord, s-a pus tot mai des întrebarea dacă angajatorul ar putea condiționa angajaţii să se vaccineze. În România, „la momentul actual, vaccinarea nu este obligatorie. Important este, totuși, ca fiecare dintre noi să se informeze din surse sigure, astfel încât, în final, să ia o decizie corectă și în mod individual dacă dorește sau nu pentru sine acest vaccin”, a explicat pentru medikatv.ro, Iulia Dumitru, avocat specializat în dreptul muncii.

Între moral și legal

În România, prin lege, vaccinarea nu este obligatorie. Nici în celelalte state UE cetățenii nu sunt obligați să se vaccineze. În Spania însă se va întocmi un registru cu persoanele care vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19. La acest fişier vor avea acces şi alte state europene, dar datele acestuia nu vor fi făcute publice, informează Agerpres.
„Ceea ce vom face, va fi un registru care, în plus, va fi accesibil altor ţări europene”, a spus ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, care a mai precizat că se referă la acele „persoane cărora li s-a propus (vaccinarea), dar care pur şi simplu au refuzat”, a declarat Salvador Illa, ministrul Sănătății din Spania, care a dat asigurări că acest registru nu va fi făcut public şi va fi elaborat „cu cel mai mare respect pentru protecţia datelor”.

În România, întrebat dacă ar fi moral și legal ca un angajator să ceară angajatului să se vaccineze pentru a veni la muncă, Raed Arafat, secretarul de stat în MAI şi șeful Departamentului pentru Situații de urgență, afirmă că este o problemă complicată, care comportă atât aspecte juridice cât și de altă natură și nu poate intra în detalii, dar a amintit că se vorbește deja despre pașaportul COVID, cel puțin în cazul companiilor aeriene: „pentru călătoriile cu avionul să ți se ceară dovada că ai fost vaccinat, ca să poți urca în avion fără să pui în pericol viața altora”.

Are angajatorul dreptul să ceară angajatului să se vaccineze?

„În reglementările actuale, prin care se implementează strategia de vaccinare la nivel național, sunt stabilite două principii. Primul este voluntariatul în vaccinarea contra COVID-19 și cel de-al doilea principiu este consimțământul informat. Angajatorii au obligația să ia toate măsurile în vederea asigurării securității și sănătății angajaților la locul de muncă, astfel că prin personalul specializat, cum ar fi medicul de medicina muncii, poate fi implementat un plan de protecție și prevenție a salariaților prin raportare la nevoile și riscurile interne și în acest plan se poate menționa și efectuarea vaccinului”, a declarat pentru alephnews.ro avocatul Roxana Abraș, avocat specializat în dreptul muncii.

Cu toate acestea, angajatorii nu pot impune vaccinarea angajaților și nu îi pot admonesta pe cei care nu vor să o facă.

Persoanele vaccinate se vor bucura de drepturi suplimentare?

„La acest moment nu s-a discutat de obligativitatea vaccinării și nici despre o posibilă condiționare a angajatorului. Eu sunt într-un minister foarte mare și vă garantez că nu s-a discutat despre o astfel de abordare”, a dat asigurări Raed Arafa, secretat de stat în MAI. „Dar da, persoanele vaccinate, cel mai probabil, nu numai în România, peste tot, se vor bucura, poate, de drepturi suplimentare”, a punctat el. „Un angajator poate să ajungă la concluzia că dacă nu te-ai vaccinat, atunci poate că trebuie să respecți anumite restricții, mai mult decât colegii tăi care s-au vaccinat. Acest lucru este posibil”. „Depinde câți s-au vaccinat în firma respectivă, de natura activității firmei, așa că n-am să răspund la această întrebare, pentru că incumbă foarte multe aspecte, inclusiv juridice, pe care nu pot să le discut acum”, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente