Un nou record pentru producția mondială de cereale

• Potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), producția mondială de cereale va atinge un nivel record în noul an agricol 2023-2024.

„Creșterea prognozei este în mare măsură determinată de o perspectivă îmbunătățită pentru producția mondială de grâu, estimată în prezent la 783,3 milioane de tone, datorită previziunilor îmbunătățite din mai multe țări, inclusiv Canada, Kazahstan și Turcia. Cu toate acestea, producția mondială de grâu rămâne în continuare mai mică decât cifra de anul trecut cu 2,3%”, transmite FAO.

FAO a majorat prognoza producției mondiale de cereale pentru 2023 la 2.819 milioane de tone, adică cu 1,1% mai mult decât în ​​anul precedent. Se estimează că producția mondială de cereale furajere în acest an va crește cu 2,9% față de 2022 — la 1.512 milioane de tone, iar producția mondială de orez în sezonul 2023-2024 va crește cu 1,2% până la 523,7 milioane de tone.

Producția mondială de cereale

În anul comercial următor este prognozată creșterea consumului de cereale la nivel global cu 0,9%, până la 2.805 milioane de tone, datorată creșterii preconizate a utilizării cerealelor furajere, în special a porumbului pentru hrana animalelor. FAO prognozează de asemenea o scădere cu 0,9% a comerțului cu cereale în acest sezon față de anul precedent, cu volumele de grâu în scădere față de nivelurile record.

În ceea ce privește stocurile de cereale mondiale, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite prognozează la sfârșitul sezonului 2023-2024, un volum de 878 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 2,3% față de numerele din ​​anul comercial precedent. Potrivit estimărilor, raportul dintre stocurile mondiale de cereale și consumul acestora va rămâne neschimbat la 30,6%.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Ulei românesc – semințe de floarea-soarelui de import

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.