Ulei românesc – semințe de floarea-soarelui de import

• Deși România este printre cei mai mari producători de floarea-soarelui din lume, uleiul produs local se obține din semințe din afara Uniunii Europene.

Mulți dintre consumatori au observat că multe etichete de ulei de floarea-soarelui din comerț poartă cu mândrie națională steagul tricolor. Însă, la o a doua privire, proveniența semințelor prelucrate pentru a obține uleiul este declarată a fi din UE și din afara UE.

Acest paradox a fost semnalat de o anchetă desfășurată de către Ziarul Financiar, care a subliniat faptul că semințele produse în România iau drumul exportului.

Ulei românesc

Datele puse la dispoziție de INS arată că România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și unul dintre cei mai mari din lume. Însă producția locală pe anul 2022 nu a fost procesată local, fiind substituită de materii prime ieftine importate din Ucraina. În consecință, după cum arată datele publice, profiturile marilor producători de ulei din România s-au dublat sau chiar s-au triplat.

Cifre mari pentru importuri

Cantitatea importată de România din Ucraina a fost de 2 milioane de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, în valoare de circa 1,76 miliarde de euro. Doar importurile de seminţe de floarea-soarelui au fost de 360.000 de tone, în valoare de 217 milioane de euro, conform datelor INS. Spre comparaţie, în 2021, România a importat 240.000 de tone de floarea-soarelui în total. În 2022, importurile s-au ridicat la 650.000 de tone şi la o valoare de 510 mil. euro.

Ulei românesc

Cezar Gheorghe, analist expert în piața cerealelor, făcând referire la importurile mari de semințe de floarea-soarelui din Ucraina ale procesatorilor români,  declară pentru Ziarul Financiar: „Vedem o recoltă foarte frumoasă de seminţe de floarea-soarelui pentru acest an, undeva în jurul valorii de 2,8-3,1 milioane de tone. Este normal, pentru că s-a mărit asolamentul în dauna porumbului, cu 100-150.000 de hectare. Dar singurul lucru care contează este ca seminţele de floarea-soarelui să-şi găsească traseul către unităţile de procesare româneşti şi către Piaţa Uniunii Europene.“

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: România pe locul al doilea în Europa la exportul de cereale

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.