Uleiul de rapiță mai ieftin decât cel de palmier

• Cotația uleiului de rapiță în Uniunea Europeană a ajuns sub valoarea uleiului de palmier.

Pentru prima dată în 25 de ani, uleiul de rapiță este vândut în Uniunea Europeană mai ieftin decât cel de palmier. Această situație s-a creat datorită creșterii excesive a ofertei din achizițiile loturilor de rapiță din Ucraina, procesate în proporție de 50% în țările din UE. Analiștii afirmă că o modificare a acestor cotații din piață nu este vizualizată în viitorul apropiat având în vedere stocurile mari deținute la momentul actual.

Potrivit Mintec Analytics, cotațiile uleiului de rapiță până pe 16 martie anul curent au fost solicitate la 929,5  euro/tonă FOB Rotterdam, care este cea mai mică valoare din ianuarie 2021, în timp ce prețurile uleiului de palmier au fost de 951 euro/t CIF Rotterdam, conform OleoScope.

Uleiul de rapiță mai ieftin

Experții semnalează că motivul îl reprezintă suprasaturarea pieței UE, în urma achiziției masive de rapiță ucraineană. Prețul mic al  materiilor prime a asigurat o creștere a marjei și a volumului vânzărilor de produse finite. În ciuda importului de loturi semnificative de ulei din semințe oleaginoase în UE, cererea de ulei de rapiță rămâne scăzută atât din partea industriei biodieselului, cât și a industriei alimentare.

Situația va rămâne în continuare aceeași, mai ales că analiștii nu se așteaptă la o creștere a cererii de ulei de rapiță în viitorul apropiat, așa că prețurile acestuia vor rămâne mai mici, comparativ cu uleiul de palmier.

Datele Mintec Analytics arată că nu există cerere de ulei de rapiță, iar previziunile privind producția de rapiță în UE sunt bune. Nu există nicio cerere de ulei din industria biodieselului, deoarece prețurile esterului metilic de rapiță continuă să scadă, iar stocurile sunt destul de mari.

Uleiul de rapiță mai ieftin

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Produsele fără gluten vs. produsele cu gluten

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente