Studiu Eurostat – România în topul UE în ceea ce privește alimentația necorespunzătoare

• Conform datelor recent publicate de Eurostat, a continuat și în 2022 creșterea numărului de persoane care nu își permit să-și asigure o masă adecvată în Uniunea Europeană.

Statisticile arată că în 2022, 8,3% din populația UE nu și-a putut permite să consume carne, pește sau o alternativă vegetariană o dată la două zile, în creștere cu un punct procentual față de anul precedent (7,3%). În plus, ponderea persoanelor expuse riscului sărăciei la nivelul UE a fost de 19,7% în 2022, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în 2021 (17,5%).

Din păcate, și la acest capitol România deține un loc pe podium, mai precis poziția a doua cu un procent de 43% din totalul populației de persoane expuse riscului de sărăcie. Cea mai mare pondere a persoanelor care nu își pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), Slovacia cu un procent de 40,5% situându-se pe al treilea loc. În schimb, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

Studiu Eurostat – România în topul UE

În ciuda creșterii economice înregistrate în unele țări, cifrele subliniază o problemă socială majoră în UE, unde sărăcia și inegalitatea continuă să afecteze un procent alarmant al populației, împiedicându-i accesul la o nutriție adecvată și echilibrată.

Pentru remedierea aceastei situații este necesară implementarea unor politici eficiente de combatere a sărăciei la nivel național și european pentru sprijinirea populației vulnerabile și pentru reducerea inegalităților sociale. Se dorește atât îmbunătățirea accesului la alimente sănătoase a segmentelor de populație defavorizate, cât și creșterea șanselor de angajare și de dezvoltare a competențelor în rândul celor mai afectați.

Combaterea sărăciei și asigurarea accesului la alimentație adecvată ar trebui să devină în cel mai scurt timp o prioritate pentru Uniunea Europeană și pentru statele membre.

Studiu Eurostat – România în topul UE

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: OMG-urile – agreate de tinerii consumatori europeni

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.