Românii au creat prima imprimantă 3D pentru prăjituri și sandvișuri

Startup-ul românesc Manna Foods Solutions lucrează la o tehnologie inovatoare care poate revoluționa industria alimentară. Este vorba despre Reebo, prima imprimantă alimentară 3D în sistem vending machine care „printează” prăjituri și sandvișuri personalizate în mai puțin de 2 minute. În prezent, startup-ul dezvoltă prototipul experimental și este în căutare de investitori care să finanțeze prototipul industrial. Până în 2024 imprimanta va fi produsă în serie și lansată pe piața românească și europeană.

Tehnolgia 3D revoluționează industria alimentară

Procurarea de gustări delicioase doar prin simpla apăsare a unui buton nu mai este de mult o noutate. Produsele ambalate individual, cu termen de valabilitate extins, de multe ori bogate caloric, sunt ușor de comercializat în sistem vending machine. Provocarea apare atunci când vrei să îți surprinzi clienții cu produse proaspete, sănătoase și preparate în funcție de numărul de calorii. „Oamenii au nevoie de soluții care să permită acces facil la alimente sănătoase, sigure și la produse personalizate în funcție de nevoile nutriționale. Tehnologia 3D poate revoluționa industria alimentară a secolului nostru”, a declarat Mădălina Ilie, fondator Manna Foods Solutions.

Spre deosebire de alte imprimante alimentare 3D existente pe piață, prototipul Reebo este prevăzut cu peste 10 capete de depunere a materialului alimentar (în mod normal imprimantele au 2-3 capete), iar consumabilele sunt stocate în cartușe alimentare reîncărcabile și etanșe, interschimbabile automat, cu o capacitate de până la 8 kg. per cartuș. În plus, invenția românească se aliniază celor mai înalte standarde din punct de vedere igienico-sanitar. Mai ales în contextul actual, acest aspect este extrem de important.

Preparatele „ready-to-eat” conțin ingredientele alese de consumator și sunt livrate în ambalaj biodegradabil

Alimentația de mâine nu va fi aceeași cu cea de astăzi datorită capacității echipamentelor inovative de a livra produse rapid, sigur și economic. „Conceptul nostru a avut în vedere, încă de la început, siguranța consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazează pe tehnologie inovatoare hardware/software și este prevăzută cu bariere UV și cameră de frig, asigurând un mediu sigur alimentelor. Totodată, consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicație sau QR code, vor putea alege numărul de calorii dorit și ingredientele, obținând un produs finit, livrat în ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasată oriunde, de la clădiri de birouri, spitale/clinici sau instituții de învățământ până la zone cu trafic pietonal intens”, a mărturisit Mădălina Ilie, fondator Manna Foods Solutions.

Compania estimează o valoare de piață a imprimantei cuprinsă între 4.000 și 5.000 euro per unitate, în funcție de numărul cartușelor alimentare și a facilităților de utilizare.imprimanta alimentara 3dReebo reprezintă unul dintre cele opt proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge. Inițiativa lansată la începutul acestui an de Impact Hub Bucharest și European Fund for Southeast Europe Development Facility (EFSE DF) are ca scop susținerea antreprenorilor care îşi doresc să aducă schimbări în industria alimentară şi în agricultură prin tehnologii inovatoare. La finalul lunii iulie 2020, participanţii programului vor prezenta proiectele şi evoluţia lor în cele 6 luni de pre-accelerare. La eveniment vor participa investitori, în fața cărora startup-urile își vor prezenta pitch-urile (sesiuni de tip demo-day).

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente