ITM Suceava anunță controale în fabricile de pâine și silozurile de cereale

Inspectoratul teritorial de muncă (ITM) Suceava anunță că va efectua controale de verificare la angajatorii care utilizează în activitatea lor produse chimice. Scopul acestor acțiuni este de a examina modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă, în condițiile în care substanţele chimice provoacă cele mai frecvente boli profesionale. Conform planului de acțiuni al ITM, controalele vor avea loc în perioada iulie – septembrie 2020.

În silozurile de cereale și fabricile de produse de panificație există riscul producerii de incendii, auto-aprinderi sau explozii puternice. Acestea reprezintă pericole majore, iar pentru a fi evitate ITM Suceava va verifica toate întreprinderile care efectuează activităţi de recepţionare, condiţionare, păstrare şi valorificare a produselor agricole sau de panificație.

Conștientizarea de angajatori şi angajaţi a pericolelor existente în procesul de producţie este foarte importantă, fiecare dintre participanţi trebuind să ia măsuri în conformitate cu rolul jucat de în procesul de producţie”, a explicat Romeo Butnariu, şeful ITM Suceava.

fabrica de paine

Pericolele la care sunt expuși angajații și anagajatorii

În  procesele  tehnologice  care  se  desfăşoară  în  activităţile  din  silozuri,  fabricile  de  pâine  şi  fabricile de producere a nutreţurilor combinate se degajă praf mineral şi praf vegetal, ambele putând fi dăunătoare. În timp ce praful mineral are efecte nocive asupra sănătății, praful vegetal degajat în procesul de producţie are un aport important în declanşarea incendilor sau exploziilor. Amestecul de praf vegetal cu aer și sursă de foc poate provoca adevărate tragedii. În general, pericolul este cu atât mai mare cu cât particulele de praf sunt mai fine.

De asemenea, conform comunicatului de presă de la ITM Suceava, exploziile se pot declanşa şi ca urmare a depozitării seminţelor de floarea-soarelui şi şroturilor de soia în celulele silozurilor în care se creează condiţii de emanare a gazelor pirofore.


Anual, în UE 28 se înregistrează peste 100.000 decese cauzate de cancerul profesional, ceea ce reprezintă 53% din decesele determinate de condiţiile de la locul de muncă. În acest context, Comisia Europeană consideră prevenirea bolilor profesionale o provocare pentru Cadrul strategic al UE privind sănătatea și securitatea la locul de muncă 2014-2020.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.