Sprijin financiar în contextul COVID -19 (Proiect OUG) 

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a publicat spre consultare publică proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea a 3 scheme de finanțare. Beneficiarii vor fi microîntreprinderile, firmele mici și mijlocii (IMM-urile) și PFA-urile afectate de pandemia COVID – 19 . Au fost identificate mai multe nevoi ale antreprenorilor, motiv pentru care ajutoarele financiare propuse au fost clasificate în 3 tipuri:

granturi pentru investiții – necesare companiilor care doresc să creeze capacități de producții noi, sa desfășoare activități noi sau să implementeze proiecte de investiții, astfel încât să se adapteze cerințelor consumatorilor;

granturi de capital de lucrunecesare pentru plata datoriilor curente, constituirea stocurilor de materie primă, mărfuri, materiale consumabile, achiziționarea echipamentelor de protecție medicală etc.;

microgranturi pentru firme și PFA-uri – inclusiv cabinetele medicale individuale (CMI) care nu au putut beneficia de acordarea stimulentului medical conform OUG 43/2020,  având în vedere forma lor de organizare.

Termenul de acordare a ajutorului de stat, respectiv de încheiere a contractelor cu IMM-urile, este de 31 decembrie 2020.

Granturi pentru investiții (50.000-200.000 euro)

Granturile pentru investiții vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei, prin Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE). Firma beneficiară va trebui să vină cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport este de 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.

Beneficiarii vor fi firme din următoarele domenii: industria alimentară (fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, prăjiturilor și produselor proaspete de patiserie, fabricarea înghețatei, fabricarea biscuiților și pișcoturilor etc.), fabricarea produselor textile și a articolelor de îmbrăcăminte, prelucrarea lemnului, fabricarea hârtiei, industria construcțiilor metalice etc. (vezi lista completă a domeniilor de activitate în Anexa 3). industria aliemntara

Granturi de capital de lucru (2.000-150.000 euro)

Aceste granturi vor avea valoare* variabilă, ca procent din cifra de afaceri pe anul 2019** a firmelor eligibile:
a) Grant de 2.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri între 5.000 – 13.500 euro;
b) Grant de 15% din cifra de afaceri pentru IMM-urile cu cifra de afaceri între 13.501 – 1.000.000 euro;
c) Grant de 150.000 euro pentru IMM-urile cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro.

* Valoarea grantului se calculează la cursul de schimb INFOREURO din luna aprobării Ghidului de finanțare.
**Cifra de afaceri aferentă anului 2019 este evaluată în euro la cursul de schimb prevăzut în Ghidul Solicitantului.

Beneficiarii vor fi companiile care își desfășoară activitatea în următoarele domenii: restaurante, hoteluri, cafenele (HORECA), servicii din domeniul transporturilor, agenții de turism, edituri/librării/biblioteci, organizări de evenimente (vezi lista completă a domeniilor de activitate în Anexa 2). Numărul estimat de beneficiari este de maxim 65.000.

Printre condițiile de acordare a ajutorului financiar se menține criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020.

NOU!

IMM-urile pot solicita certificate pentru situație de urgență până la data de 15 septembrie 2020. Citește AICI mai multe detalii.

 

Microgranturi pentru firme și PFA (2.000 euro)

Microgranturile se vor acorda sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare și vor fi corelate cu menținerea activității beneficiarului pentru cel puțin 6 luni de zile. Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum și PFA-urile care activează ca medici sau în domeniul artistic, creativ, cinematografie, editare reviste/ziare etc. (vezi lista completă a domeniilor de activitate în Anexa 1).

Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, respectiv criterii de eligibilitate stabilite pe baza Ghidului Solicitantului elaborat. Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 50.000.

arta alba

Proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea celor 3 scheme de finanțare au fost publicate spre consultare publică pe website-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA). Aici puteți descărca următoarele documente: nota de fundamentare, detalii proiect OUG, listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile (Anexele 1, 2, 3), criterii de selecție pentru proiectele de investiții (Anexa 4).

Toate propunerile de modificare sau observații pot fi trimise pe adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro în termen de maxim 10 zile de la data publicării (10 iulie 2020).

Sprijinul din fonduri externe nerambursabile va fi acordat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.