România ar putea să aplice o cotă de TVA de 0% la alimente

• Agerpress informează că România ar putea să aplice o cotă de TVA de 0% la alimente, fără a risca să primească vreo sancțiune din partea Uniunii Europene. În condițiile în care noul sistem de TVA va fi adoptat în acest an şi va putea fi transpus în legislaţiile naţionale cel târziu în 2023, această măsură ar putea intra în vigoare cel târziu anul viitor, potrivit specialiştilor PwC România.

Daniel Anghel, Partener şi Lider al Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC Romania într-un articol transmis către Agerpress luni, 31.01.2022 afirmă: Odată ce Parlamentul UE va emite avizul cu privire la propunerea de modificare a directivei de TVA, Consiliul o va adopta în mod oficial şi statele membre vor avea obligaţia de a o transpune în legislaţia naţională. Prin urmare, la momentul adoptării oficiale a directivei de către Consiliul UE, România va avea obligaţia de a transpune noile prevederi în legislaţia naţională, care ne aşteptăm să aibă loc în decursul anului 2022 – începutul anului 2023. Având în vedere că noile reguli oferă posibilitatea statelor membre de a aplica cota 0% pentru anumite bunuri / servicii (printre care se numără şi alimentele), România poate opta pentru aplicarea cotei 0% pentru cele 5 categorii de bunuri prevăzute, inclusiv alimentele, aşa cum s-a discutat public recent în contextul creşterii ratei inflaţiei la un nivel fără precedent în ultimii zece ani”.

Vor reduce companiile prețurile la alimente?

Potrivit lui Daniel Anghel acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra consumatorilor, cu toate că măsura adoptată nu poate obliga companiile să îşi reducă preţul produselor odată cu scăderea TVA, neexistând astfel garanţia că efectele vor fi resimţite direct de către consumatori. Evaluările Băncii Naționale arată că , în cazul scăderilor anterioare ale cotelor TVA, transmisia lor în preţuri a fost de 70-80%.
Daniel Anghel susține că :„Totuşi, acest efect este limitat în timp, putând apărea alţi factori care să contribuie la majorarea preţurilor. De aceea, este necesar ca legiuitorul să analizeze atent şi prin raportare la rezultatul măsurilor fiscale similare adoptate în trecut, dacă astfel de reguli ce prevăd adoptarea cotei 0% TVA pot sau nu să fie benefice pentru economia naţională”.

Reducere „artificială“ a inflației


Tot în opinia specialistului PwC Romania, TVA de 0% pentru alimente poate reprezenta doar o soluţie temporară care vizează o reducere „artificială” a inflaţiei, necesitând și adoptarea altor politici, precum acţiuni mai concentrate şi direcţionate, recomandate de  Fondul Monetar Internaţional (FMI), cum ar fi ajutorul pentru gospodăriile care se confruntă cu  sărăcia.
„Chiar şi în scenariul în care o astfel de măsură ar putea avea un impact pozitiv în lupta cu inflaţia, implementarea acesteia va genera o reducere de venituri la bugetul de stat, în condiţiile în care România ocupă locul fruntaş în ce priveşte decalajul de TVA înregistrat în anul 2019 (ultimele date disponibile). În acelaşi timp, România se află în procedura de deficit excesiv (din cauza depăşirii plafonului de deficit maxim admis prin tratatul de aderare, de 3% din PIB) şi va trebui să îl readucă sub acest prag până în 2024. De asemenea, atunci când au avut loc scăderi ale cotelor de TVA, nu s-a observat o diminuare semnificativă a evaziunii şi fraudei şi, implicit, o îmbunătăţire a veniturilor bugetare”, adaugă Daniel Anghel.
Rămâne de văzut, atunci când directiva va fi transpusă, în funcţie de programul de guvernare, de politica fiscală stabilită şi de situaţia bugetară la acel moment, dacă o astfel de măsură de reducere a TVA la alimente ar putea sprijini politica antiinflaţionistă şi ar putea contribui pozitiv la conformarea voluntară a contribuabililor.

Reactualizare a normelor UE privind TVA

Normele UE privind TVA urmează să fie actualizate în prima parte a anului 2022, având în vedere că modificările au fost adoptate de Consiliul miniştrilor de finanţe ECOFIN şi urmează să fie adoptate de Parlamentul European.
În prezent, legislaţia UE permite utilizarea cotelor reduse de TVA faţă de cota standard, dar nu mai mici de 5%, pentru o listă de produse şi servicii prevăzute în anexele directivei comunitare de TVA.
Astfel, noul sistem de TVA care va da statelor membre posibilitatea de a reduce cota de TVA până la 0% la anumite bunuri şi servicii, printre care şi alimentele, va fi adoptat în acest an şi va putea fi transpus în legislaţiile naţionale, cel târziu în 2023.
„Prin procesul legislativ de actualizare a listei, intenţia este să li se ofere guvernelor mai multă flexibilitate în aplicarea cotelor de TVA, precum şi oportunitatea de a recupera mai bine pierderile economice generate de pandemie şi de a investi mai mult în transformarea verde şi digitală. În total, propunerea de modificare a directivei de TVA vizează 24 de categorii de produse din domeniile mediului, digitalizării şi sănătăţii. O rată sub 5% va putea fi aplicată pentru 7 dintre aceste 24 de produse şi servicii: livrarea de alimente, apa, produse farmaceutice, echipamente medicale, transportul de persoane şi bagaje, livrarea de cărţi, reviste, ziare şi livrarea de panouri solare”, menţionează Daniel Anghel.
La ora actuală, în România, produselor alimentare li se aplică cote TVA de 9%, respectiv 5%, dacă acestea sunt livrate ca parte a unui serviciu de restaurant/catering şi dacă sunt produse de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, eco sau tradiţionale, certificate corespunzător.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Context economic dificil pentru sectorul de morărit și panificație

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.