Guvernul prelungește pentru încă 180 de zile măsura privind scutirea de la plata impozitului datorat de HORECA

•În ședința Guvernului României din 31 ianuarie 2022, ca urmare a dialogului reprezentanților guvernamentali cu reprezentanții sectoarelor de activitate, a fost aprobată o ordonanță ce include măsuri în sprijinul mediului economic.

Pentru sectorul HORECA, care, datorită perioadei specifice prin care trecem, se confruntă cu lipsă de lichidități, s-a stabilit prelungirea pe o perioadă de 180 de zile a măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici, calculată de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe.
În același timp, s-a stabilit și mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal.

Eșalonare la plată

Guvernul prelungește măsura privind impozitul HorecaGuvernul României anunță și faptul că actul normativ adoptat mai prevede reglementări privind flexibilizarea condițiilor de accesare a eșalonării la plată.
Astfel Executivul anunță posibilitatea depunerii cererii de eșalonare și de către debitorii aflați în procedura insolvenței, condiția fiind ca până la data emiterii deciziei de eșalonare aceștia să iasă din procedura de insolvență.
Totodată, se creează posibilitatea acordării eșalonării la plată și pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.
Măsura de eșalonare la plată reprezintă un ajutor real pentru redresarea contribuabililor care se află în dificultate financiară.

Încetarea obligațiilor declarative pentru cei în inactivitate temporară

Guvernul prelungește măsura privind impozitul HorecaUn alt element de noutate îl reprezintă încetarea obligațiilor declarative pentru entitățile care au înscrisă în registrul comerțului mențiunea privind inactivitatea temporară sau pentru cele care au suspendată activitatea, pe perioada inactivității sau a suspendării activității.
Prin adoptarea acestei măsuri se urmărește reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, își mențin obligațiile declarative sau pot obține un regim de declarare derogatoriu dacă solicită, în cazul care au înscrisă la registrul comerțului inactivitatea sau au suspendată activitatea (cum este cazul profesiilor libere).

De asemenea se are în vedere o modificare a Codului fiscal privind instituirea obligației notarilor publici de declarare a tranzacțiilor din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Întâlnire a miniștrilor Agriculturii și Finanțelor pentru stabilirea pachetului de măsuri privind sprijinirea agriculturii și industriei alimentare

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente