Context economic dificil pentru sectorul de morărit și panificație

• Conducerea ROMPAN a purtat discuții cu membrii Consiliului Director referitor la contextul economic dificil pentru sectorul de morărit și panificație.

Aurel Popescu, președintele ROMPAN, a purtat discuții în zilele de 10,11 și 12 ianuarie 2022 cu membrii Consiliului Director despre contextul economic actual în care se desfășoară activitatea sectorului de morărit și panificație.
Comunicatul de presă al ROMPAN trece în revistă neajunsurile cu care se confruntă sectorul de morărit și panificație, fapt transmis încă din trimestrul IV al anului 2021 și către autoritățile statului. Creșterea deosebit de mare a prețurilor de producție vine în urma dublării aproape a costului materie prime, grâul, lucru nemaiîntâlnit în niciun alt sector economic.

Impactul creșterii prețurilor


Prețul grâului a crescut din momentul recoltării până la această dată de la 800 lei tona la 1450 lei tona, subliniază Aurel Popescu. La aceasta se adaugă creșterile de preț la gazele naturale, de 5-6 ori în ultimul trimestru și la energia electrică, de 4-5 ori în aceeași perioadă. În același timp mulți procesatori din domeniul morăritului și panificației au primit notificări de majorare a prețului la energie și gaze naturale de încă 2-3 ori sau chiar până la de 6 ori.
Totodată președintele ROMPAN atrage atenția asupra creșterii costului forței de muncă, ca urmare a presiunii din partea angajaților pentru ajustarea salariilor pe fondul creșterilor generale de preț la alimente și utilități.
Era normal ca în aceste condiții prețul de vânzare al produselor de morărit și panificație să sufere majorări începând cu debutul acestui an.

Măsuri propuse de către ROMPAN

Astfel Consiliul Director ROMPAN propune factorilor guvernamentali decizionali măsuri în vederea atenuării șocului scumpirii la făină și pâine după cum urmează:

  • Acordarea unei subvenții morilor de grâu care macină grâu românesc, măsură care ar influența direct și pozitiv atât prețul făinii cât și al produselor rezultate, cum ar fi pâinea sau alte produse făinoase. Măsura se estimează că ar aduce și o creștere a încasărilor bugetare cu 25-30%, datorită subvenționării întregii cantități de grâu românesc procesat în morile din România și dispariției cantităților măcinate evazionist. Perioada estimată a aplicării acestei măsuri ar putea fi chiar cursul semestrului I al anului 2022, urmând să se discute din nou pentru semestrul II al acestui an, ținându-se cont de evoluția pieței.
  • Luând drept exemplu măsura guvernamentală de diminuare a TVA din anul 2013, care a dus atât la reducerea prețului de raft cât și la scăderea evaziunii fiscale, s-a propus reducerea TVA la produsele alimentare până la 5%.
  • Implementarea sistemul de taxare a muncii din sectorul morărit-panificație similar celui din sectorul construcții. Această măsură ar determina păstrarea prețurilor de producție, crescând în același timp veniturile salariaților.
  • Crearea unei scheme de ajutor în cadrul PNS, pe modelul schemei GEBER, pentru finanțarea investițiilor din sectorul alimentar pentru produsele neincluse în Anexa 1 la Tratatul de aderare a României la UE.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Record românesc la exportul de grâu

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente