Pudra din semințe de rapiță parțial degresate a fost aprobată, ca aliment nou, pe piața UE

  • Pudra  poate fi utilizată în batoanele de cereale,  în pâine neagră fără gluten, în pâine și chifle cu ingrediente speciale adăugate sau în pâine și chifle multicereale

Pudra din semințe de rapiță parțial degresate a fost aprobată, ca aliment nou, pe piața UE, începând cu această lună. Practic, în 2 februarie, a fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/120 AL COMISIEI, de autorizare a introducerii pe piață a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 al Comisie. (Documentul poate fi consultat Aici)

Pudra este produsă din semințe parțial degresate de plante nemodificate genetic de Brassica rapa L. și Brassica napus L. din cultivare cu un conținut redus de acid erucic și de glucozinolați (00), printr-o serie de etape de prelucrare cu scopul de a reduce nivelul de glucozinolați și de fitați.

Orice produs alimentar care conține „pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L”. trebuie să conțină mențiunea că acest ingredient poate provoca reacții alergice la consumatorii care sunt alergici la muștar și la produsele pe bază de muștar. Această mențiune trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor, conorm regulamentului aprobat.

Aprobarea vine la mai bine de doi ani de la depunerea cererii

Aprobarea vine la mai bine de doi ani de când societatea Avena Nordic Grain Oy a prezentat Comisiei, la 31 decembrie 2018, o cerere de introducere pe piața Uniunii, ca aliment nou, a pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. din cultivare cu un conținut redus de acid erucic și de glucozinolați (00).

Poate fi folosită în batoane de cereale, dar și în pâine sau chifle

Solicitantul a cerut ca pudra din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. să fie utilizată în batoanele de cereale, în müsli și amestecuri similare de cereale pentru micul dejun, în produsele din cereale extrudate pentru micul dejun, în gustări, altele decât chipsurile și gustările similare, în pâine neagră fără gluten, în pâine și chifle cu ingrediente speciale adăugate, în pâine și chifle multicereale, în înlocuitorii de carne și în chiftele cu carne. Și a mai propus, de asemenea, ca etichetarea produselor alimentare care conțin pudră din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. să permită persoanelor alergice la muștar să evite consumarea respectivelor produse.

Cu atenționare pentru persoanele alergice la muștar

La 30 iunie 2020, AESA a adoptat un „Aviz științific privind siguranța pudrei din semințe de rapiță parțial degresate din Brassica rapa L. și Brassica napus L. ca aliment nou în temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283”  în conformitate cu cerințele articolului 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.  În avizul său științific, autoritatea a concluzionat că pudra din semințe de rapiță parțial degresate  este sigură dacă se respectă condițiile de utilizare propuse. În același timp, AESA a concluzionat, de asemenea, că pudra  poate declanșa reacții alergice la persoanele alergice la muștar.

Articol realizat de Redacția Arta Albă

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente