Preţurile alimentelor – studiu realizat de platforma eToro

• Prețurile alimentelor s-ar putea menţine la un nivel ridicat pe tot parcursul anului 2023, relatează Agerpres.

Potrivit unui analize realizate de platforma de investiţii eToro, prețurile vor fi în continuare la un nivel ridicat, având în vedere riscurile legate de evoluţia vremii, o cerere susţinută şi de existența nevoii de profituri tot mai mari ale companiilor pentru a contracara efectele inflaţiei.

Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, citat de Agerpres, declară: „Există în continuare riscuri în ce priveşte preţurile alimentelor care depind de evoluţia vremii, a posibilităţii de a avea recolte proaste sau penurii de legume, a cererii susţinute şi a nevoii de profituri mai mari ale companiilor din cauza inflaţiei.

Toate acestea ar putea menţine preţurile la alimente la un nivel ridicat pe parcursul anului 2023. În Statele Unite, unde inflaţia alimentară a crescut cu 8,5% din martie 2022 până în martie 2023, Departamentul pentru Agricultură preconizează că preţurile la alimente vor continua să urce şi în 2023, deşi într-un ritm mai scăzut, cu aproximativ 6,5% peste nivelul din 2022”.

Preţurile alimentelor – studiu

Comparând datele din aprilie pentru țările UE cu cele ale României, preţurile alimentelor din ţara noastră au înregistrat o creștere de 20%. În Ungaria, procentul a fost de 39% în ultimul an. Creșteri importante de preț la alimente au fost și în Estonia, Lituania şi Letonia, la polul opus fiind Franţa cu doar 14%, Grecia cu 11% și Cipru cu doar 6%. Majoritatea preţurilor europene se situează peste creşterea anuală de 7,7% a preţurilor la alimente înregistrată în aprilie de Statele Unite.

Prețurile europene la alimente – peste prețurile din Statele Unite

În analiza sa, Maioreanu explică: „Pentru investitorii români, recenta decelerare a inflaţiei este o veste bună. După cum reiese din sondajul eToro Retail investor Beat, inflaţia este citată de investitori ca fiind principalul motiv de îngrijorare atât în acest trimestru, cât şi pe parcursul întregului an 2023”.

Conform datelor pe aprilie, inflaţia a încetinit pentru a zecea lună consecutivă în Statele Unite. În Europa, situaţia este mai complexă, zona euro înregistrând o uşoară creştere a preţurilor, dar majoritatea ţărilor europene prezintă o scădere semnificativă a ratei inflaţiei.

Date recente arată că inflaţia anuală în România a ajuns la 11,23%. Cu toate acestea, chiar dacă într-un ritm mai lent, preţurile alimentelor continuă să crească mai mult decât cele ale produselor nealimentare şi există riscul ca mâncarea să se scumpească şi în acest an.

Preţurile alimentelor – studiu

„În ultimul an, preţurile alimentelor în România au crescut cu aproape 20%. Campionii sunt zahărul, cu o creştere de peste 58%, urmat de unt (35%). Creşterea preţurilor la zahăr nu se limitează la România. Este un fenomen global. Uniunea Europeană este principalul producător mondial de zahăr din sfeclă, cu aproximativ 50% din cantitatea totală. Cu toate acestea, zahărul din sfeclă reprezintă doar 20% din producţia mondială de zahăr, restul de 80% fiind produs din trestie de zahăr. Brazilia este cel mai mare producător mondial de zahăr, urmat de India.

Din nefericire, presiunile asupra preţurilor zahărului vor rămâne ridicate, deoarece industria preconizează o producţie mai mică în acest an din cauza condiţiilor climatice nefavorabile. În Europa, producţia de sfeclă de zahăr va fi, de asemenea, mai mică din cauza secetei. Între timp, consumul creşte, iar o parte din recoltă este redirecţionată către producţia de etanol”, arată analiza eToro.

Scădere a prețului la unt

De asemenea, prețul untului a înregistrat creșteri importante în ultimii doi ani. Pe pieţele internaţionale, preţurile au crescut cu peste 37% în 2021 şi cu peste 43% în 2022, din cauza cererii crescute şi a ofertei limitate. Dar începutul acestui an aduce o scădere semnificativă a preţurilor.

Preţurile alimentelor – studiu

„Untul cu 82% grăsime a scăzut la 463 de euro pe 100 kg în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, preţul a fost de peste 700 de euro pe 100 kg. Explicaţia ar putea veni din evoluţia vremii.

Vremea răcoroasă din nordul Europei reduce vânzările din supermarketuri şi consumul de produse pe bază de smântână, cum ar fi îngheţata. Acest lucru face ca rezervele de smântână să fie disponibile din abundenţă pentru a fi transformate în unt, iar maşinile de făcut unt funcţionează la foc continuu. Dar preţurile sunt încă la niveluri mai ridicate decât în 2020”, susține Bogdan Maioreanu, citat de Agerpres.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Mixurile de făină – ingrediente pentru o nutriție mai bună

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.