Reducerea consumului de zahăr

• Scăderea greutății nu mai este principalul motiv pentru reducerea zahărului din alimentație, arată datele unui studiu asupra comportamentului consumatorului realizat de compania Kerry Group.

Potrivit sondajului, 79% dintre consumatori se orientează din ce în ce mai mult către produsele cu conținut redus de zahăr ca fiind alternative mai sănătoase, nefiind motivați de dorința de a scădea în greutate.

În lumea post-pandemică, relațiile consumatorilor cu dulcele se schimbă, potrivit analizei Kerry Group, care susține că „sănătatea durabilă” este principalul motiv pentru reducerea consumului de zahăr. Cu mai mult de doi ani în care sănătatea, confortul și imunitatea au fost puse în prim-plan, nu este surprinzător faptul că se schimbă major și comportamentul consumatorilor în ceea ce privește unele alimente.

Reducerea consumului de zahăr

Sectorul dulciurilor este cel în care analiza producătorului de ingrediente Kerry Group a observat o schimbare substanțială. Astfel, în ultima perioadă, consumatorii analizează cu rigurozitate ingredientele, sunt mai precauți în acceptarea alternativelor și se informează cu privire la impactul îndulcitorilor asupra sănătății lor. Sunt mai atenți ca niciodată la tipul, sursa și cantitatea de îndulcitori din alimentele și băuturile consumate.

În încercarea de a înțelege mai bine aceste schimbări, experții Kerry în cercetarea și cunoașterea comportamentului consumatorilor au realizat un sondaj la care au participat 12.784 de repondenți din 24 de țări și șase continente.

Sănătate durabilă – mai presus de scăderea în greutate

Nu este surprinzător faptul că reducerea zahărului este încă o prioritate pentru consumatori. Sondajul efectuat a dezvăluit factorii care stau la baza dorinței consumatorilor de a reduce cantitatea de dulciuri. Potrivit specialiștilor Kerry, pierderea în greutate nu mai este principala preocupare a consumatorilor, ci focusul se mută pe sănătate. Acest aspect reprezintă o majoră schimbare în comportamentul de consum.

Reducerea consumului de zahăr

Produsele cu conținut redus de zahăr sunt preferate ca fiind alternative mai sănătoase, o majoritate covârșitoare a participanților la sondaj gândindu-se la sănătatea pe termen lung și la o îmbătrânire în condiții optime de sănătate. În rândul majorității categoriilor de vârstă, principala preocupare legată de sănătate și dezavantajul perceput al consumului de zahăr nu a fost faptul că „duce la creșterea în greutate”, ci că „provoacă diabet”.

Al doilea lucru semnificativ care a rezultat în urma cercetării a fost lipsa unei reguli stricte pentru reducerea cantității de zahăr din anumite categoriile de produse sau în ceea ce privește momentul din zi. Aceeași persoană poate dori să renunțe complet la zahăr dimineața, să consume produse cu zahăr la prânz, iar seara să vrea să consume alimente și băuturi cu conținut redus de zahăr.

Datele studiului arată că indulgența se află în centrul acestui comportament de consum. Dorința de răsfăț, cu o anumită ocazie și consumând un anumit produs, influențează deciziile consumatorilor în ceea ce privește reducerea cantității de zahăr.

Reducerea consumului de zahăr

Consumatorii tineri – sceptici când vine vorba de îndulcitori

Mai mult de o treime dintre consumatorii tineri sunt rezervați în ceea ce privește înlocuitorii de zahăr, arată sondajul efectuat de Kerry Group. Generația Z și tinerii din generația Millennials acordă o importanță mai mare zahărului din alimente și băuturi, 36% dintre acești consumatori fiind sceptici față de ingredientele folosite pentru a înlocui zahărul în alimente și băuturi.

92% dintre consumatorii mai tineri, în comparație cu generațiile mai în vârstă, au declarat că preferă semnificativ mai mult îndulcitorii proveniți din surse naturale, precum mierea, zahărul din nucă de cocos și stevia.

De asemenea, sondajul a arătat că îndulcitorii naturali ocupă primul loc la nivel mondial, 75% dintre consumatorii globali declarând că preferă un îndulcitor natural. Cei care nu agreează îndulcitorii artificiali au declarat că aceștia sunt dăunători pentru sănătate (55%) și au efecte secundare nocive (41%).

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Eritritolul – potențial risc pentru sănătate

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.