Pandemia a determinat creşterea interesului pentru pâine ambalată

Pandemia și-a pus amprenta asupra vieților noastre și a schimbat radical o serie de obișnuințe în comportamentul consumatorilor. Ca o consecință firească a noii conjuncturi, oamenii au început să fie mai atenți la produsele pe care le cumpără și să se aștepte de la acestea să îi ferească de riscul unei eventuale infectări. Pe această linie se poate încadra și creșterea cererii pentru pâine feliată și ambalată. Pe lângă faptul că un ambalaj adecvat poate asigura prospețimea produsului pentru mai mult timp, acesta acționează și ca o barieră antimicrobiană, protejând consumatorul. Această nouă așteptare din partea clienților, a pus producătorii de produse de panificație în dificultate, obligându-i să găsească rapid soluții prin care să felieze și ambaleze o mare parte a producției lor. Cum în perioade de pandemie investițiile se fac cu precauție, am investigat piața producătorilor de grupuri de feliere – ambalare încercând să prezentăm o soluție rezonabilă din punct de vedere al costului dar care să nu facă rabat la capitolele performanță și fiabilitate.

Linie de feliere-ambalare care se remarcă prin fiabilitate, flexibilitate și preț rezonabil

Ne-am oprit atenția asupra producătorului polonez MECH MASZ Szczecinski. Cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul echipamentelor alimentare și cu o facilitate de producție de peste 6000 m2, MECH MASZ produce o gama variată de echipamente de înaltă calitate.

În ceea ce privește felierea / ambalarea, producătorul polonez propune o variantă complet automată și una semiautomată. Ambele soluții includ o mașină de feliat cu lame continue – REX –  a cărei productivitate orară poate ajunge la 2000 de pâini. Grosimea standard a feliei de pâine este realizată în funcție de dorința clientului. Mașina este echipată cu lame de feliere circulare realizate dintr-un material special, care pot fi ușor înlocuite. Acestea sunt lubrifiate cu ajutorul unui sistem duze, controlat direct de pe panoul de control LCD. Feliatorul este construit astfel încât să funcționeze atât într-o linie automată cu stația de clipsat/ambalat SPA-3000, cât și indepentent.

Alimentarea se face cu ajutorul unor benzi motorizate de ghidare a produsului situate în partea inferioară şi superioară, precum și pe lateral. Poziția acestora este reglabilă în funcție de dimensiunile produsului ce trebuie feliat. Viteza de lucru a acestor benzi este controlată direct de pe panoul de control LCD cu ajutorul unui inverter.

 

Feliatorul este echipat cu un sistem de sincronizare care facilitează interconectarea acestuia cu stația de ambalare cu dispozitiv de clipsare, model SPA-3000. Această stație are o productivitate de până la 45 ambalări pe minut, în funcție de tipul de produs și este proiectată pentru închiderea pâinii în ambalaje din plastic sau hârtie. Ea poate fi dotată cu una sau două suflante ce deschid pungile în care se va face ambalarea. Pâinea feliată și introdusă anterior într-un ambalaj preformat, este plasată pe bandă de clipsare. În prima etapă, aerul din interiorul ambalajului este eliminat, după care are loc clipsarea. Opțional, se poate adaugă un sistem de imprimare pe clips, putând fi marcată dată producerii/expirării și numărul lotului. Produsele ambalate pot fi preluate de către operator sau pot fi colectate pe o masă rotativă.


Selectarea modului de lucru, automat sau manual, este posibil prin intermediul panoului de control de tip LCD.
Stația de clipsare/ambalare este prevăzută cu un senzor pentru a recunoaște prezența produsului şi care întrerupe automat funcționarea în cazul lipsei acestuia. Ea are de asemenea un numărător și poate fi programată astfel încât să avertizeze operatorul după ambalarea unui număr prestabilit de produse. Grupul de felierea/ambalare are toate componentele care intră în contact cu produsul realizate din materiale corespunzătoare și beneficiază de elemente de siguranță în acord cu normele din Uniunea Eropeană.


În concluzie, varianta grupului de feliere-clipsare-ambalare a producătorului polonez MMS, reprezintă o soluție care poate rezolva problema pâinii ambalate, remarcându-se prin fiabilitate, flexibilitate și preț rezonabil.

 

Marius Costea, Director vânzări Nova Pan – Divizia echipamente și linii industriale

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.