Pan de Cazuela – pâinea mexicană la „caserolă“

• Pan de Cazuela este un simbol al tradiției culinare mexicane. Este o pâine din regiunea mexicană Oaxaca, obținută din ingrediente simple și o metodă unică de preparare.

Nu se cunoaște exact originea acestei specialități de panificație mexicană. Unele surse spun că a fost adusă în orașul Tlacolula De Matamoros de către un olandez care venea din Mexico City. Alte surse afirmă că un brutar de lângă orașul Oaxaca de Juárez a fost cel care a inventat Pan de Cazuela, punând aluatul într-o „cazuela” (caserolă) și apoi gătindu-l în cuptor pentru a obține această „pâine la caserolă“.

Surse istorice confirmă că panificația a ajuns în zona Oaxaca prin intermediul misiunilor dominicane, dar cazul particular al varietății Pan de Cazuela este dat nu numai de recipientul inedit în care este coaptă, ci și de faptul că obținerea ei combină ingrediente și tehnici de origini diferite.

Pan de Cazuela

Pan de Cazuela a devenit în timp unul dintre cele mai populare produse de panificație din Valea Centrală din Oaxaca și, deși este preparată în tot timpul anului, pentru a încânta gustul atât al localnicilor cât și al turiștilor, producția crește impresionant în sezonul sărbătorilor de genul Zilei Morților (Muertos y Fieles Difuntos), în timpul cărora Pan de Cazuela este folosită ca ofrandă în memoria celor decedați. Dar și în cazul celorlalte sărbători, Pan de Cazuela își găsește locul de onoare în Tlacolula și în zonele limitrofe, fiind nelipsită de la mesele localnicilor mexicani.

Metodă de coacere unică

Obținută doar din făină de grâu, apă, untură sau ulei, drojdie și sare, ingrediente comune și ușor de procurat, Pan de Cazuela se produce în Tlacolula de Metamoros de sute de ani. În zecile de cuptoare cu lemne sunt coapte zilnic peste trei mii de bucăți din produsul de panificație și vândute apoi în regiunile învecinate și chiar și în cele mai îndepărtate. Metoda de coacere unică, în vasul „cazuela“ din lut, încălzit prin intermediul cărbunilor, conferă pâinii crusta crocantă și textura pufoasă.

La fel ca alte produse specifice culturii și civilizației mexicane, precum mezcalul, totopos sau tlayudas, care sunt produse pe scară largă în multe regiuni, Pan de Cazuela se face și în Mitla, Matatlán și alte orașe din Mexic, rețetele variind în funcție de regiune, dar există ceva care distinge Pan de Cazuela din Tlacolula, și anume gustul, pentru că este diferit de al celorlalte interpretări.

Localnicii punctează că secretul succesului Pan de Cazuela produs în orașul lor îl reprezintă pașii exacți care trebuie urmați pentru a obține un produs autentic. Această tehnică este un secret nedezvăluit de către brutarii din regiune și păstrat în continuare cu sfințenie. La asta se adaugă și faptul că, în ciuda modernizării tehnicilor de coacere, în Tlacolula se preferă cuptorul tradițional cu lemne.

Simbol al tradiției culinare

Acest soi de pâine are și varianta dulce, aerată și cu note delicate de vanilie, la care, pe lângă ingredientele clasice, se adaugă zahăr și ouă, incluzând și scorțișoară, anason, stafide sau ciocolată topită din Oaxaca. Și dacă înainte se cocea în caserole mici de lut, care adesea se spărgeau, acum brutarii improvizează, folosind diverse alte recipiente (inclusiv cutii de conserve reciclate!) pentru a eficientiza procesul de producție.

Pan de Cazuela

Pan de Cazuela, pâinea tradițională mexicană, chiar dacă este mai puțin cunoscută în afara Mexicului, este considerată un simbol al tradițiilor culinare ale acestei țări și este apreciată și căutată de către turiști, pentru a le completa experiența călătoriei și pentru a înțelege mai bine cultura și civilizația acestui loc.

Pan de Cazuela

Surse foto: dialogosoaxaca.com, cookpad.com.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Martellato – din pasiune pentru lumea cofetăriei

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.