Legea care limitează conținutul de acizi trans în alimente se aplică de la 1 aprilie

ROMPAN amintește tuturor membrilor că ,,REGULAMENTUL (UE) 20191649 AL COMISIEI din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei lll la Regulamentul (CE) nr. 192512006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește acizii grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, a intrat în vigoare încă din 2019. Potrivit prevederilor acestui regulament la Articolul 4 se precizează că Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021. Vă recomandăm să vă asigurați că la 1 aprilie 2021 respectați în totalitate prevederile acestui regulament”. ROMPAN atașează la comunicat și REGULAMENTUL (UE) 20191649 AL COMISIEI din 24 aprilie 2019 de modificare a anexei lll la Regulamentul (CE) nr. 192512006 al Parlamentului European și al Consiliului.

REGULAMNT_UE_grasimi_trans

Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață

Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021. Asta  prevede și legea adoptată anul trecut și directiva europeană în acest sens. Practic, de la 1 aprilie 2021, regulile privind acizii grași trans-nesaturați în compoziția alimentelor se modifică. Cantitatea acestora în produsul finit trebuie să fie de maximum 2 grame la suta de grame de produs.
Legea inițiată încă de acum trei ani, și promulgată anul trecut în luna august, arată că în categoria alimentelor în care acizii trans erau prezenți în proporție de 40 – 50% intră produse precum popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, biscuiții, torturile preambalate, margarina, produsele preparate termic pentru prăjire, supe la plic, sosurile, cerealele preambalate, napolitanele sau chipsurile. Noile reguli se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv celor provenite din țări terțe și din alte state membre ale Uniunii Europene.

Amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei

Sunt excluse însă din domeniul de aplicare al noii legi produsele alimentare care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimi animale, cum sunt produsele din carne sau lactate din lapte de vacă, oaie sau capră unde acizii grași reprezintă între 0,3% și 0,8% din totalul aportului energetic zilnic.

Producătorii care nu vor respecta legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei. Iar produsele vor fi retrase de pe piață.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.