1 Martie aduce o primăvară mai dulce

Cofetari și patiseri  din toată țara s-au întrecut și în acest an să creeze pentru ziua de 1 Martie  mărțioare dulci și gustoase care să poată  fi dăruite cu dragoste doamnelor și domnișoarelor.  Fie că sunt torturi, prăjiturele, bomboane, figurine de ciocolată, mici biscuiți sau bezele, mărțișoarele dulci au mare căutare și fac, încă o dată,  dovada priceperii și talentului  maeștrilor noștri cofetari.  Aceste mărțișoare originale și delicioase au puterea  să ne aducă tuturor  o primăvară mai dulce.

Tradiţia mărţisoului

În tradiția românilor, mărţişoarele sunt un fel de talismane aducătoare de fericire şi noroc. La început a fost un bănuţ, apoi o ghindă ori o monedă găurită de care se legau două aţe împletite – una albă şi alta neagră. În timp, roşul a luat locul negrului. Iar de la bănuț s-a ajuns la simboluri,  mici figurine care reprezintă norocul, dragostea, sănătatea, primăvara.  Altele au mesaje vesele. Există credinţa că mărţişorul primit în primele zile ale primăverii aducea noroc şi fericire.

Rădăcinile obiceiului de a dărui mărţişoare se pierd în timp, în epocile precreştine.  Cuvântul „mărţişor“ are origini latine şi este numele popular al lunii martie. Acest străvechi obicei al primăverii este specific poporului român şi îşi are originea în credinţele şi practicile agrare.  În legendele noastre, Marte este un Moş hâtru şi capricios, care îşi bate joc de celelalte luni şi de oameni, prin schimbări neprevăzute ale vremii.

În tradiția populară se mai  spune că firul mărțișorului, o funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor pe care le vom trece cu bine peste an.

(surse foto: foto1 cofetictac.ro; foto 2: cofetariaarmand.ro; foto3:bakings.ro; foto4:chocolissimo.ro)

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.