Joia Grasă – cea mai gustoasă tradiție a Poloniei

• Joia Grasă, sau Tłusty Czwartek este o tradiție poloneză, sărbătorită în fiecare an, ocazie care le oferă pofticioșilor șansa de a se răsfăța înainte de a intra în Postul Paștelui.

În fiecare an, în luna februarie, în Polonia se sărbătorește Joia Grasă, sau Tłusty Czwartek. Această zi este celebrată prin răsfățul cu tradiționalele gogoși poloneze umplute „pączki“ și cu „faworki“, sau „aripi de înger“, un produs de patiserie la fel de savuros.

Joia Grasă

Data exactă a sărbătoririi Joii Grase se schimbă în fiecare an, depinzând de calendarul creștin și fiind legată de Postul Mare și de Sărbătoarea Paștelui. Cu toate acestea, Joia Grasă este sărbătorită întotdeauna în ultima joi înainte de Miercurea Cenușii și, prin urmare, chiar înainte de începerea Postului Mare. Astfel în anul 2022, Joia Grasă s-a sărbătorit în 24 februarie, în 2023 va fi sărbătorită pe 16 februarie, iar în 2024, pe data de 8 februarie.

Dacă la origini Joia Grasă era o sărbătoare religioasă, văzută ca o ocazie de a mânca lucrurile la care se renunță de regulă în perioada de post, cu timpul a devenit o sărbătoare laică, un festival al răsfățului, un motiv de a face cunoscute lumii delicioasele produse de patiserie ale Poloniei.

Joia Grasă

Tradiționalul reinventat cu noi rețete

Este obligatoriu să mănânci un pączek sau faworki de Ziua Internațională a Gogoșii Poloneze?  Teoretic nu, dar de ce să le reziști? În Polonia se crede că, dacă nu mănânci cel puțin un pączek în această zi, vei avea ghinion pentru restul anului. Poate acest lucru este adevărat, sau poate că nu este, dar de ce să îți refuzi o plăcere și să riști un an de ghinion, doar pentru câteva calorii în plus?

Cifrele arată că, în Polonia în medie se mânâncă cel puțin trei gogoși de persoană în timpul sărbătorii, ceea ce s-ar traduce în aproximativ 1050 de calorii. În timpul Joii Grase se consumă la nivel național aproape 100 de milioane de bucăți de pączek, într-o singură zi! În această zi oamenii chiar așteaptă ore întregi la coadă în unele dintre cele mai bune patiserii din Polonia pentru a cumpăra pączki.

Pentru că aceste gogoși se spune că aduc fericirea, iar refuzul de a le mânca nu este numai nepoliticos, ci poartă și ghinion, patiserii polonezi contemporani se străduiesc să satisfacă și gusturile consumatorilor vegani, sau intoleranți la gluten. Chiar dacă rețeta tradițională necesită untură, ouă, făină de grâu și o mulțime de zahăr, sunt create noi variații pentru fiecare restricție alimentară posibilă.

Atributele obligatorii: ușoare, pufoase și savuroase

De asemenea, umpluturile gogoșilor variază: tradiționalul gem de trandafiri poate fi înlocuit cu cremă de vanilie sau ganache de ciocolată. Singura cerință este să rămână la fel de ușoare, pufoase și savuroase.

„Faworki“, sau „aripile de înger“, sunt un produs de patiserie ușor și crocant, obținut tot din aluat de gogoși, modelat în formă de panglică răsucită. „Aripile de înger“, apropiate „minciunelele“ din bucătăria românească, se prăjesc ușor și se presară cu zahăr pudră.

Joia Grasă sau Tłusty Czwartek nu se sărbătorește numai în Polonia. Această zi este sărbătorită și de polonezii care trăiesc în străinătate, în special în orașe precum Chicago și New York, iar alte țări din întreaga lume, precum Spania, Germania, Italia, Grecia sărbătoresc ceva similar, Marțea Grasă, perioadă de petreceri și carnavaluri, înainte de începerea Postului.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Florile comestibile – culoare și savoare pentru preparate.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente