Florile comestibile – culoare și savoare pentru preparate

• Florile comestibile adaugă o notă delicată și elegantă oricărui preparat culinar sau desert.

Dacă în trecut florile erau utilizate în principal pentru decorarea meselor la evenimentele mondene, sau pentru crearea unor aranjamente spectaculoase menite să complimenteze meniuri deosebite, în ultimii ani au devenit din ce in ce mai populare în domeniul gastronomic. Astfel, au trecut în categoria ingredientelor culinare, fiind folosite nu numai pentru decorare, dar și pentru a adăuga un plus de savoare și aromă delicată preparatelor.

Utilizarea florilor comestibile în gastronomie este un mod creativ de a adăuga textură, culoare și gust inedit preparatelor. Este important, totuși, să se aleagă cu atenție florile utilizate în preparatele culinare, deoarece nu toate sunt sigure pentru consum. De asemenea, este important să se cunoască proveniența acestora, pentru a știi dacă au fost tratate cu pesticide sau alte chimicale, dăunătoare consumului.

Flori comestibile

Cu toate acestea, dacă sunt alese cu atenție și utilizate în mod corespunzător, florile comestibile pot transforma un preparat culinar sau desert obișnuit într-o creație deosebit de elegantă. Acestea sunt o modalitate de a oferi un impact vizual deosebit, de a crea decoruri pline de culoare și un plus de arome, aducând, de asemenea, și beneficii pentru sănătate. De exemplu, florile de mușețel au proprietăți calmante și pot fi utilizate pentru a trata insomniile, durerile de cap și stresul. Florile de lavandă au și ele proprietati calmante și sunt adesea utilizate pentru a ajuta la reducerea stresului și a anxietății.

Creații elegante

Exista o mare varietate de flori comestibile, fiecare având un gust și o aromă specifice. Florile de hibiscus sunt mari, colorate și sunt o adiție spectaculoasă la preparate culinare precum salate, dulceață, creme, mousse, înghețată. Cu un impact pozitiv asupra colesterolului și a tensiunii arteriale, florile de hibiscus se pot consuma ca atare, având un gust asemănător merișoarelor, cu ușoare nuanțe de citrice, sau se folosesc pentru a prepara ceaiul roșu aprins cu aroma acrișoară și ușor acidulată.

Păpădia, încăpățânata plantă din grădinile noastre, este o floare comestibilă extrem de hrănitoare, cu puternice proprietăți antioxidante. Cel mai interesant aspect îl reprezintă faptul că florile nu sunt singura parte a păpădiei care se poate consuma în siguranță. De fapt, fiecare parte a acestei plante poate fi savurată: rădăcina, tulpina și frunzele! Florile de păpădie se consumă atât crude, cât și prăjite sau pane, sau sunt folosite pentru prepararea jeleurilor și a dulceței.

Culoare și savoare

Lavanda este o plantă lemnoasă, cu flori mici de culoare violet și cu un parfum distinct. Cultivată inițial în părți din nordul Africii și din marea Mediterană, combinația de culoare și aromă a lavandei o face potrivită pentru o varietate de produse de patiserie, siropuri, lichioruri, înghețate, sorbeturi.

Aroma sa se combină bine atât cu ingredientele dulci, cât și cu cele sărate, dar și cu citricele, fructele de pădure, rozmarinul, salvia, cimbrul și, nu în ultimul rând, cu ciocolata. Florile de lavandă se  folosesc la diverse prăjituri, dar se pot adăuga și unui pahar de vin spumant. Atenție însă! Când decideți să folosiți florile de lavandă în preparate, este bine să le adăugați treptat până la obținerea aromei dorite, deoarece parfumul lor poate deveni rapid copleșitor.

Trandafirul are un parfum dulce și delicat, care se potrivește de minune la deserturi și budinci. Există peste 150 de specii de trandafiri și vestea bună este că absolut toate sunt comestibile. Cu toate acestea, trandafirii nu au toți același gust. Criteriul de alegere a trandafirului cu aroma potrivită este mirosul acestuia: cel mai plăcut parfum va determina gustul cel mai bun. Petalele de trandafiri se folosesc într-o gamă largă de preparate, de la salate, la jeleuri, gemuri, înghețate sau granola, amestecul de cereale și fulgi de ovăz, ideal pentru micul dejun.

Prospețime și beneficii pentru sănătate

Și cum am putea să nu amintim de panseluțe? Frumoase și delicate, coloratele flori sunt și extrem de plăcute la gust, cu o aromă ușoară și proaspătă. Datorită multiplelor variații de culoare, panseluțele sunt folosite ca un excelent adaos decorativ pentru deserturi, precum produsele de patiserie, prăjituri, torturi, mousse-uri. Pentru un plus de dramatism se pot glazura cu zahăr înainte de a fi adăugate desertului. Și la toate acestea se adaugă și beneficiile pentru sănătate, panseluțele fiind o sursă bogată de compuși cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Florile comestibile se pot folosi și în varianta lor liofilizată. Liofilizarea este o metodă care presupune înghețarea rapidă a florilor și eliminarea apei prin sublimare (trecerea din stare solidă în stare gazoasă fără a trece prin starea lichidă). Acest proces permite păstrarea formei și culorii florilor pentru o perioadă mai lungă de timp, fără a le afecta calitatea, ceea ce le face ideale pentru utilizarea în gastronomie.

O alegere elegantă și delicată pentru decorarea sau îmbogățirea savorii oricărui preparat culinar sau desert, florile comestibile sunt tot mai des regăsite în creațiile gastronomice din întreaga lume. Lângă florile comestibile prezentate anterior se mai adaugă și gălbenelele, gura-leului, albăstrelele, anumite specii de mușcată, condurul-doamnei, garofița de grădină, anumite varietăți de orhidee.

Nu trebuie să uităm însă ca, înainte de a ne decide să folosim în preparatele noastre delicatele petale de culoare, să verificăm că sunt specii de flori sigure pentru consum și nu provin din culturi tratate cu pesticide sau alte chimicale. Astfel, ne putem bucura de toate beneficiile, fără a ne face griji cu privire la posibilele riscuri.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Pâinea de sărbătoare

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.