• Anna Gerasi, Pastry Chef, câștigător World Chocolate Masters Italia 2022 și manager al afacerii de familie „Pasticceria Piccinelli dal 1862“ aduce pasiunea pentru artă în domeniul dulce, realizând deserturi impresionante.
La Expoziția Internațională a Sectorului Dulce, SIGEP 2023, unul din multele puncte de atracție a fost reprezentat de o spectaculoasă sculptură din ciocolată expusă în standul companiei italiene Lesepidado.
În întregime din ciocolată și finisată în culoarea anului, Viva Magenta, sculptura Mama-Dragon și puiul a fost rezultatul colaborării talentaților Pastry Chefs Anna Gerasi și Damiano Carrara. Prezentarea fabuloasei opere de artă subliniază că: „Atunci când fantezia întâlnește doi maeștrii care își unesc cu pasiune creativitatea și talentul, rezultă o reproducere a unei creaturi care parcă prinde viață.“
Pastry Chef Anna Gerasi cucerește în 2022 titlul de World Chocolate Masters Italia, pentru ca apoi să participe la evenimentul mondial World Chocolate Masters de la Paris, unde și-a adjudecat „Sustainability Award“. A încântat juriul de experți cu creațiile sale, adevărate opere de artă, realizând combinația perfectă între delicatețea ciocolatei de calitate superioară cu ingrediente naturale, exclusiv vegetale și cu o cantitate redusă de zahăr.
Arta în cofetărie
Anna Gerasi conduce alături de fratele său istorica locație din Brescia, Pasticceria Piccinelli, unde transformă, de mulți ani, bucăți rafinate de ciocolată în autentice sculpturi. Creațiile sale nu sunt numai opere de artă savuroase, ci se pot lăuda și cu abordarea sustenabilă. La baza produselor sale de patiserie/cofetărie stau ingredientele de calitate superioară, în multe cazuri materii prime vegane, pentru obținerea unui produs final sănătos și cu un impact redus asupra mediului.
Într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica după câștigarea titlului de World Chocolate Masters Italia își descrie creațiile prezentate în concurs drept: „exclusiv vegetale și cu un impact foarte scăzut asupra mediului. Pentru mine viitorul este green. Sustenabilitatea este un stil de viață pentru mine și este mesajul pe care l-am transmis prin creațiile mele din cadrul competiției.“
Talentul Annei Gerasi este rezultatul unei lungi tradiții de familie în domeniul cofetăriei alături de o experiență bogată ca maestru ciocolatier. La toate acestea se adaugă abilitatea deosebită de a combina bazele tehnicilor tradiționale din domeniul patiseriei, cofetăriei și ciocolateriei cu inovația continuă. Absolventă a Academiei de Artă a învățat tehnicile sculpturale pe care le aplică în munca ei de Pastry Chef și ciocolatier.
1. Aș vrea să știu de unde vă luați ideile pentru realizarea acestor creații?
Pasiunea mea este arta. Înainte de a fi Pastry Chef și ciocolatier, sunt un artist. Provin dintr-o familie de cofetari și ciocolatieri și, urmând cursurile Academiei de Artă, am adus arta în laboratorul de cofetărie. Evident că sunt pasionată și de meseria de ciocolatier. Îmi place să lucrez cu ciocolata, să fac praline, dar mai ales să realizez sculpturi din ciocolată în forme diverse: dragoni, inimi, flori. Am combinat cele două pasiuni, cea pentru artă, în special pentru pictură și sculptură, cu pasiunea pentru operele din ciocolată, sculptate și apoi pictate cu aerograful.
2. Este important pentru un Pastry Chef să cunoască și puțină artă?
Categoric, arta ajută, este tușa aceea finală care duce produsul la alt nivel. Este frumusețea în stare pură. Dacă cunoști frumusețea prin prisma artei – culorile, formele – cu ajutorul materiilor prime de calitate, utilizate cu talent, produsul tău va deveni cu siguranță mai bun. Să nu uităm că primul simț care este activat la intrarea într-o cofetărie, ciocolaterie, în orice magazin de fapt, este văzul. Consumatorul reacționează în primul rând la frumusețea produsului, urmată apoi de gust, de prospețime, de lista ingredientelor și așa mai departe.
3. Ce noutăți prezentați în această expoziție?
Am adus această sculptură spectaculoasă din ciocolată, Mama-Dragon cu puiul, realizată în culoarea anului: Viva Magenta, culoare care a trecut de granițele modei și a pătruns în multe alte domenii, deci și în lumea cofetăriei și a ciocolateriei.
4. Aveți o persoană care vă inspiră sau un motto important pentru Dvs?
Natura! Mă inspir întotdeauna din natură, sursa vieții pentru noi, pe care din păcate o abuzăm. Poate nu știați că sunt și apicultor. Am albine și sunt producător de miere. Folosesc momentele liniștite când sunt în mijlocul naturii, între stupi, ca inspirație în munca mea de zi cu zi. Și mă inspiră și albinele! Sunt muncitoare, organizate și fiecare albină are un rol bine definit în cadrul grupului. Și noi oamenii am putea învăța de la ele să fim mai organizați.
Iar motto-ul care demonstrează pasiunea Annei pentru lumea deserturilor și, mai presus de orice, pentru ciocolată este: „Ciocolata nu poate înlocui iubirea, dar dragostea poate înlocui ciocolata.“
Varianta audio a interviului:
Interviu realizat la Sigep 2023 de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Ciocolata, darul zeilor