Grâul românesc a ajuns la cel mai mare preț din ultimii 8 ani

• Grâul românesc a depășit 250 de euro tona, conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Este cel mai mare preț al grâului înregistrat din 2013 până acum. Preţul grâului din România a atins acest nou record vineri, 11 noiembrie, când o tonă a ajuns să coste 259 de euro.

Prețul grâului, record după  record

În aceste zile a fost depăşit pentru prima oară în ultimii 8 ani pragul de 250 de euro pentru o tonă de grâu de panificație FOB Constanța (preț free on board – încărcat în vapor). Situația este similară și pentru prețurilor din Banat (DEPSILO – la plecarea din siloz) care au ajuns la 248 euro tona, după o creștere de 13% a prețurilor față de săptămâna anterioară.

Vorbim și în acest caz de un record al ultimilor opt ani, 2021 marcând trecerea de pragul de 200 de euro, conform Economica.net. Traderii menționau că s-a depășit pragul de 250 de euro tona încă de la finele lunii octombrie (280-285 euro pe tonă). Acestea sunt prețurile oficiale comunicate de Comisia Europeană pe baza informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii.

Cel mai scump grâu de panificație s-a vândut în Italia

Italia și Spania au și ele recordurile lor. Potrivit ultimelor informații transmise de Comisia Europeană, cel mai scump grâu de panificație s-a vândut în Italia, la Bolognia, cu 311 euro tona (preț DELFIRST-livrat primului cumpărător), în timp ce în Spania, la Burgos, prețul este de 305 euro tona (preț DEPSILO). Cel mai ieftin grâu de panificație se pare că a fost vândut în Bratislava, cu 200 de euro tona.

De ce crește preţul grâului

Prețul grâului a crescut puternic în ultimele luni în toată lumea, reflectând creșterea puternică a consumului, coroborată cu producții mondiale relativ stagnante. Canada, Statele Unite, Kazahstan și Rusia au produs mai puțin, în timp ce Uniunea Europeană, Ucraina și Argentina au avut creșteri. Potrivit ultimelor date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), stocurile finale sunt ajustate la cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, cu revizuiri în scădere în India și Uniunea Europeană, în timp ce cererea este în creștere pe măsură ce vremea uscată din Orientul Mijlociu stimulează importuri suplimentare, în special pentru Iran și Turcia.

Record și la producția de grâu din Romania: 11,44 milioane tone în acest an

Producţia totală de grâu din acest an, din Romania este de 11,44 milioane tone. Este  cea mai mare producţie înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană. Creșterea înregistrată este cu 5,03 milioane de tone mai mare faţă de anul 2020 şi cu 1,14 milioane de tone faţă de anul 2019, anunţă Ministerul Agriculturii.

Citiți pe Arta Albă și România domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.