Întâlnirea reprezentanților Romalimenta și ROMPAN

• Reprezentanții patronatelor din industria alimentară și ai celor din industria de morărit, panificație și produse făinoase, în dialog cu Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Reprezentanții Romalimenta – Federația Patronatelor din Industria Alimentară și ROMPAN – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase, s-au întâlnit în 2 decembrie 2021 cu Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

La întâlnire au fost prezentate dificultățile cu care se confruntă industria de morărit, panificație și produse făinoase din România în contextul pandemiei SARS-COV2. Baza discuției a reprezentat-o analiza amănunțită asupra restricțiilor de circulație, a întreruperii multor activități, în special HORECA, migrarea activității școlare în mediul online, situații care au influențat negativ producția și vânzările din sectorul de morărit-panificație.

Impactul creșterii prețurilor

Creșterea semnificativă a prețurilor la energia electrică, la gazele naturale și la combustibili, cu impact direct asupra industriei de morărit, panificație și produse făinoase a condus discuția reprezentanților patronatelor către propuneri menite să atenueze șocul acestor scumpiri și să permită în continuare accesul populației la produsele de panificație.

„Subvenția pentru tona de grâu procesată este una dintre măsurile pe termen scurt pe care vreau să le analizez împreună cu echipa din Minister. Pornind de la capacitățile de stocare a grâului de care dispunem în acest moment, la nivel de țară, este deosebit de important ca în viitor producția de grâu să fie mutată în depozite. România produce grâu, suntem recunoscuți la nivelul întregii Uniuni Europene, noi trebuie să avem în vedere încurajarea procesării și chiar direcționarea acesteia către unitățile zootehnice. Să nu pierdem din vedere că industria de morărit și panificație în țara noastră este una performantă, este însă nevoie și de echipamente moderne pentru că retehnologizarea fabricilor trebuie să fie făcută periodic”, a afirmat ministrul Chesnoiu.

Regim de impozitare special pentru sectorul agricol propus de Romalimenta și ROMPAN

Altă măsură propusă de către reprezentanții patronatelor în cadrul întâlnirii cu ministrul Adrian Chesnoiu a fost aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcțiilor și pentru lucrătorii din sectorul agricol, pescuit și industria alimentară.

„Trebuie să avem grijă de locurile de muncă în agricultură și industrie alimentară, să oferim salarii atractive lucrătorilor din acest sector, astfel încât să asigurăm venituri decente oamenilor, dar și stabilitate sectorului.

Există deja un proiect de lege depus în Parlament, la care am lucrat împreună cu colegii mei parlamentari, prin care ne dorim să oferim facilități fiscale celor care angajează în agricultură, industrie alimentară, silvicultură și piscicultură, pe modelul celor aplicate în domeniul construcțiilor”, a completat ministrul Agriculturii.

Ministrul Adrian Chesnoiu a declarat că ia în calcul o discuție în cadrul aparatului guvernamental cu privire la acordarea de credite garantate de către stat pentru subvenționarea dobânzii la achiziția de sisteme energetice (panouri solare, eoliene, turbine).

Totodată, se are în vedere și introducerea unui program pentru asigurarea independenței energetice, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei.

Finalul întâlnirii a adus asigurări din partea oficialului MADR că fermierii români pot conta pe întreaga disponibilitate de colaborare a echipei sale.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe site-ul Arta Albă și: Salariul minim de 3.000 de lei, obligatoriu în panificație din 2022?

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.