Grâu cu “gluten sigur”, pentru persoanele cu intoleranță

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda folosesc biotehnologia genetică pentru a elimina antigene toxice din gluten care provoacă probleme pentru persoanele cu boala celiacă și pentru cele care prezintă intoleranță la gluten.

Potrivit Food Navigator, oamenii de știință folosesc instrumentul de editare a genei CRISPR-Cas9 pentru a face acest lucru. „Antigenii, cunoscuți sub denumirea de epitopi, sunt vizați și distruși fără a afecta caracteristicile unice – elasticitatea, creșterea, forma și masticabilitatea, glutenul regăsindu-se sub forma de aluat în multe produse de cofetărie”, arată Food Navigator. Procesul este extrem de complex, deoarece grâul modern pentru pâine are de cinci ori mai multe secvențe ADN decât codul genetic uman. Genele de gluten din interiorul genomului de grâu pot avea până la 50 de gene într-un singur cromozom, au spus cercetătorii. “Nu toate aceste gene au epitopi toxici, dar cu această nouă tehnică CRISPR-Ca9  este posibil să eliminam o parte din ele și să le lăsam pe cele netoxice”, a declarat Jan Schaart, cercetător la Wageningen Plant Research.

2 la sută din populația lumii are intoleranță la gluten

Această cercetare ar putea avea ramificații semnificative pentru 1% până la 2% din populația lumii care are intoleranță la gluten sau care încearcă doar să evite glutenul în dieta lor. Dacă glutenul de grâu poate fi modificat pentru a elimina antigenii problematici, ar putea însemna că bolnavii de celiachie ar putea să mănânce din nou în siguranță produsele cu faină, fără a avea simptomele comune de balonare, diaree și constipație. Numărul persoanelor pe care această cercetare biotehnologică ar putea să le ajute ar putea fi mult mai mare, deoarece există numeroase persoane care au o intoleranță nediagnosticată la gluten. Celiac Sprue Association din Statele Unite estimează că mai mult de 90% dintre americani cu boala celiacă nu au fost diagnosticați oficial.

Piața produselor fără gluten, în creștere

Oamenii de știintă olandezi intenționează să comercializeze liniile de grâu modificate genetic din această țară și apoi să le importe in UE.   Între timp, aceștia caută mai multi finanțatori și parteneri pentru proiect. Fabricile de panificație și produsele pe bază de grâu ar putea beneficia de grâu “cu gluten sigur” dacă și când produsul devine comercializat. Consumatorii cu boala celiacă și cei care doresc să țină o dietă fără gluten ar fi potențialii clienți-țintă, beneficiile rezultate depășind orice îngrijorare cu privire la ingineria genetică folosită. Această tehnologie câștigă interesul pe scară largă a companiilor producătoare de produse cu grâu, cât și al consumatorilor, nu doar datorită faptului că se obține un gluten sigur, ci și menținerii acelorlași caracteristici de elasticitate, formă și masticabilitate, asociate pâinii.

sursa: roaliment.ro

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente