ROMPAN cere preț minim garantat la pâine

• Adunarea Generală ROMPAN a reunit, pe 26 februarie, la Sinaia, 120 dintre cei mai importanți  producători din domeniul morărit și panificație, care au dezbătut problemele din domeniu și au avut ocazia să-și expună nemulțumirile și să transmită îngrijorările lor chiar ministrului Agriculturii, Petre Daea, dar și președinților ANPC, Marius Pîrvu, și ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu.

Problemele din industria de morărit și panificație

Recrudescența evaziunii fiscale, relația cu lanțurile comerciale, modificările așteptate în programul pentru școli 2017-2023, ordinul emis pentru modificarea legislaţiei privind etichetarea neconformă, Legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, exportul produselor procesate, creșterea costurilor de producție în raport cu prețurile sub media europeană practicate pentru produsele autohtone sau concurența neloială și lipsa forței de muncă reprezintă problemele cele mai acute cu care se confruntă industria de morărit și panificație, în opinia președintelui ROMPAN, Aurel Popescu (foto). Producătorii au sugerat autorităților, printre altele, încheierea unui protocol pentru delimitarea atribuțiilor de control, o strategie nouă a controalelor, în ideea de a combate concurența neloială  făcută de firmele care lucrează „la negru”, o politică de  susținere a companiilor corecte, dar și măsuri de relaxare a fiscalității, de exemplu reducerea TVA la 5% pentru alimente sau a taxării orelor suplimentare.

,,Cel mai rău o duc morarii și brutarii”

„De pe întreg lanțul cerealier, de la fermier, la depozitare, comerciant, moară, la brutărie și la magazin, cel mai rău o duc morarii și brutarii. Pentru că, pe de o parte producătorii și comercianții de cereale vor să vândă la preț mare, iar, pe de altă parte, marile lanțuri de magazine fac presiuni la noi solicitându-ne să plătim diverse discounturi sau adaosuri”, a subliniat Aurel Popescu, președintele ROMPAN. Situația  a fost confirmată de Fotini Teodorescu, președintele Dobrogea Grup, care a avut și un mesaj pentru ministrul Daea: „Anul acesta împlinesc 40 de ani de când sunt la conducerea Dobrogea Grup. Am trecut prin diverse perioade, am investit, ne-am dezvoltat, dar în momentul acesta nu suntem susţinuți, iar mediul economic nu este propice. Aş vrea să profităm de preşedinția rotativă pentru a pune în aplicare reglementările europene.” Discursul ministrului Daea a adus însă o veste deloc bună: făina nu va beneficia de subvenții.

Un preț minim la pâine ar ține sub control evaziunea

Unul dintre demersurile ROMPAN se referă la promovarea unui proiect de introducere a prețului minim garantat la pâine, după modelul legislației franceze. La momentul de față, spune Aurel Popescu, președintele ROMPAN, prețul pâinii în România este unul dintre cele mai mici în Europa, în condițiile în care pentru producătorii noștri energia e la fel de scumpă ca în UE, gazul sau materia primă sunt la fel de scumpe și chiar costul forței de muncă începe să se apropie de nivelul din UE. Prețul pâinii de 500 de grame în Italia, de pildă, este de 1,5 euro, în Germania-1,28, în Austria 1,80, în Spania-0,94, în Grecia-0,86, la fel și în Cehia, față de România unde aceeași pâine de 500 de grame se vinde cu 0,51 euro. Un model pentru noi ar fi Legea franceză din 2018 (938 din 30.10.2018) ,,pentru echilibrul relațiilor comerciale în sectorul agricol și comercial și o alimentație sănătoasă, durabilă și accesibilă tuturor”. ,,Ce au prins ei în această lege? Legea prevede ca marjele comerciale pentru produsele alimentare să fie maximum 30%. Deci Franța a putut da o lege prin care spune că nu poți pune adaos mai mare. La bagheta de pâine de 250 de grame, marja minimă este de 1,10 la prețul de achiziție net (prețul producătorului). Și atunci venim și noi cu o propunere ca aceasta. Să introducem preț minim garantat la pâine. Cu acest preț minim am putea rezolva o mare problemă, cea a evaziunii fiscale la pâine. Pentru că deși TVA la alimente este 9%, evaziunea fiscală la forța de muncă e îngrijorătoare. Ce se întâmplă cu practicile prin care omul figurează angajat la 2 ore și el lucrează 12 ore sau alte metode este greu de stăpânit”, explică reprezentantul ROMPAN.

Fondurile europene

Președintele ROMPAN, Aurel Popescu,  spune că nu înțelege de ce Ministerul Fondurilor Europene „ține pe loc” programul POAD de ajutoare prin care industria alimentară „ar putea primi un respiro”. „De două ori s-a stabilit data licitației și de două ori s-a anulat. Avem peste 409 milioane de euro alocați de doi ani. Este mare păcat”, spune Aurel Popescu. Prin POAD (Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate), alocarea financiară este de 518.838.876 euro, iar distribuția de ajutoare alimentare este de 409.496.933 euro.

O altă problemă legată tot de fondurile europene se referă la submăsura 4.2, schema de ajutor GBER, din cadrul PNDR 2014-2020. Situația actuală arată astfel: totalul sumei alocate este de 173.848.503 euro, iar numărul proiectelor depuse a fost de 404, din care 202 aprobate. Au fost semnate 157 de contracte, valoarea acestora fiind de 94.814.647 euro. În acest moment, mai sunt disponibile fonduri în valoare de aproape 32 milioane de euro. „Dar, aici, din cele 32 de milioane de euro, pentru investiții noi nu mai sunt disponibile decât 1,3 mili­oane, care probabil se vor consuma mâine-poimâine și s-au terminat banii. Deși sesiunea e deschisă până în iunie, noi stăm cu ea închisă că așa e sistemul făcut. De aceea am solicitat la autoritatea de management să ne dea posibilitatea să depunem proiecte 200%. De ce? Pentru că toate celelalte măsuri sunt 100%, și în al doilea rând pentru că avem 30 de milioane rămași de la sesiunea anterioară, bani pe care am putea să-i utilizăm fără probleme și să raportăm apoi că România a consumat toate fondurile pe PNDR”, a mai punctat Aurel Popescu.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.