Evoluția prețurilor în 2022 pentru industria agroalimentară

• Evoluția prețurilor la nivel național a fost analizată de către Institutul Național de Statistică. Datele oficiale arată că, în ultimele 12 luni, mărfurile alimentare au inregistrat scumpiri semnificative.

Toate principalele produse alimentare precum zahărul, uleiul, cartofii, laptele, ouăle, pâinea și legumele s-au scumpit în ultimul an. Acest lucru reprezintă, după mărirea prețului la energie, o componentă importantă în creșterea inflației.

Pentru perioada imediat următoare se estimează alte creșteri moderate de prețuri, care vor duce nu numai la scăderea consumului, ci pot influența și calitatea produselor. Rata anuală a inflației a scăzut la 15,3% în luna octombrie a acestui an, de la 15,9% în septembrie, deși ritmul lunar de creștere a prețurilor rămâne constant, conform datelor INS.

Față de octombrie 2021, produsele alimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 20,58%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 14,37%, iar serviciile cu 8,31%.

Datele puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică arată că zahărul conduce detașat în topul scumpirilor, cu 62,64% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, uleiul comestibil s-a scumpit cu 43,57%, grăsimile cu 41,85%, untul cu 39,25%, iar cartofii cu 40,55%.

Mălaiul s-a scumpit cu 34,85%, produsele de morărit cu 34,68%, iar făina cu 34,54%. Laptele de vacă a înregistrat scumpiri de 28,16%, pâinea de 26,94%, ouăle de 24,66%, iar legumele și conservele de legume s-au scumpit cu 24,66%.

Industria agroalimentară influențată de prețul crescut la energie

Totodată, și creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze a influențat direct industria agroalimentară. Un raport efectuat de Comisia Europeană arată evoluția prețurilor produselor agricole pentru statele membre, inclusiv România. Datele arată că, în luna septembrie 2022, inflația în Uniunea Europeană a ajuns la 10,9%, conform HICP (Harmonised Indices of Consumer Prices).

Evoluția prețurilor

Președintele Federației Patronale din Industria Alimentară, Romalimenta, Sorin Minea, subliniază că aceste creșteri de prețuri din sectorul energetic, transport, ambalaje, dar și costurile cu salariile vor avea în continuare impact în industria agroalimentară.

„Cresc cheltuielile, vor crește și prețurile. La principalele sectoare din industrie, lapte, carne, ideea de profit e iluzorie, cred că mai degrabă vorbim de pierderi pentru anul acesta. Toate au oscilat – gaze, motorină, puține șanse să fie profit. Un alt aspect care merită subliniat: s-a mers pe scăderea calității. Scăderea calității produselor e periculoasă – se înlocuiesc ingrediente, va fi mai puțin lapte, mai puțină carne în produsul final. Iar consumatorii cumpără cantități mai mici”, declară Sorin Minea pentru economedia.ro.

Datele INS arată că, în România, pentru al doilea trimestru al anului 2022, produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut un procent de 35,1% din consumul gospodăriilor. 15,5% din consum e reprezentat de sumele necesare pentru locuință.

Evoluția prețurilor

Evoluția inflației pe componente

Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare Romanian Economic Monitor, care a urmărit evoluția inflației pe componente, subliniază: „Lista de top a componentelor inflației, respectiv produsele energetice și alimentele, arată de ce populația resimte în mod semnificativ creșterea prețurilor: aceste două categorii de produse fac parte din coșul fiecărui consumator, fiind produse esențiale în viața de zi cu zi a gospodăriilor, ce nu pot fi înlocuite cu alte categorii de produse.“

Tot pentru economedia.ro, Sorin Minea concluzionează: „Prețurile la materii prime vor avea tentative de creștere, prețurile la energie, motorină vor crește, posibil și salariile. Având în vedere toate acestea, ne așteptăm ca, la începutul anului viitor, să vedem creșteri de prețuri – de 5 – 10 – 12%, în funcție de ramură și de firmă. Dar nu de 30%, nu de 100%, cum mai apar diverse zvonuri. Pentru anul acesta, vorbim de creșteri de aproximativ 20%, la carne avem undeva la 15%. Prin martie, estimăm o stabilizare a prețurilor”.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Valoarea coșului minim de consum

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.