Disponibilitatea hranei rămâne o preocupare globală majoră

• Alimentația rămâne un motiv de îngrijorare la nivel mondial, deoarece insecuritatea alimentară persistă ca o problemă majoră, sugerează un studiu.

Un sondaj realizat de Stack Data Strategy în numele campaniei Hungry for Action arată că preocupările legate de aprovizionare și prețul alimentelor rămân în mod constant o prioritate în rândul populației la nivel global, atât în țările bogate, cât și în cele mai sărace.

Accesul la hrană este o necesitate vitală pentru a susține viața. Însă potrivit Hungry for Action, foametea afectează 735 de milioane de persoane din întreaga lume. Conform datelor sondajului realizat de Stack Data Strategy, preocupările legate de aceasta sunt larg răspândite în întreaga lume.

Disponibilitatea hranei - preocupare globală

În cadrul sondajului, repondenții din 13 țări (Brazilia, Canada, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Kenya, Nigeria, Africa de Sud, Regatul Unit și SUA) au fost rugați să clasifice opt probleme globale presante în ordinea gradului de îngrijorare pe care îl au în legătură cu acestea. 20% dintre repondenți au declarat că aprovizionarea cu alimente și prețul acestora reprezintă principala lor preocupare, iar 84% dintre repondenți au clasat-o la un anumit nivel de îngrijorare.

Preocupările legate de alimente au devansat corupția guvernamentală (care a fost principala preocupare pentru 17% dintre intervievați), șomajul (16%), creșterea costului energiei (12%), conflictele (11%), încălzirea globală (10%), nivelul de trai (8%) și creșterea autoritarismului (6%).

Prețul alimentelor

Disponibilitatea hranei - preocupare globală

Creșterea prețurilor la alimente, îngrășăminte și combustibili, ca urmare a pandemiei, a impactului schimbărilor climatice, a crizei legate de costul vieții și a războiului ruso-ucrainean, urmată de perturbarea lanțul de aprovizionare, au dus la o criză alimentară globală.

Un alt sondaj, realizat de această dată de IPSOS pentru World Vision International, pe un eșantion de 14.000 de persoane din 16 țări, a constatat că 37% dintre părinți au declarat că nu reușesc să își hrănească corespunzător copiii, iar 21% au declarat că au suferit de foame în ultima lună. Alt sondaj, realizat de ActionAid, în 13 țări a constatat că 74% dintre intervievați se orientează către alimente de calitate inferioară, iar 48% dintre mame reduc cantitățile de alimente pe care le dau copiilor lor, ambele ca urmare a creșterii prețurilor la alimente.

Disponibilitatea hranei - preocupare globală

Prețurile alimentelor vor continua să crească. Potrivit datelor actualizate ale Băncii Mondiale privind securitatea alimentară, care prezintă date din perioada iunie-septembrie a acestui an, 57,1% dintre țările cu venituri mici, 83% dintre țările cu venituri medii inferioare și 59% dintre țările cu venituri medii superioare au rate ale inflației de peste 5%.

Probleme globale

În ciuda diferențe înregistrate în funcție de țara intervievaților, în esență, îngrijorarea cu privire la disponibilitatea hranei se extinde la toate țările, iar cauzele sunt asemănătoare. În cadrul sondajului Hungry for Action, 72% dintre repondenții din Kenya și 71% dintre cei din Nigeria erau „foarte îngrijorați” de accesibilitatea și prețul alimentelor, față de 41% în Statele Unite.

Pentru ca situația să nu scape de sub control, fiecare țară va avea nevoie de o abordare specifică, dar există măsuri care se vor aplica în toate țările, inclusiv necesitatea de a aborda global cauzele care stau la baza foametei – sărăcia și inegalitatea, precum și furnizarea de sisteme de protecție socială adecvate pentru cei defavorizați, investind în adaptarea la schimbările climatice și în atenuarea acestora.

Disponibilitatea hranei - preocupare globală

Campania Hungry for Action încearcă să determine guvernele ca, prin colaborarea internațională, să dubleze finanțarea pentru adaptarea la schimbările climatice, să susțină micii producători de alimente, să investească și să aducă la scară largă intervenții rentabile în domeniul nutriției și să anuleze datoriile țărilor sărace. Evenimente precum COP28, G7 și G20, reuniunile Băncii Mondiale și FMI sunt doar câteva dintre cele care oferă liderilor mondiali platforme pentru a discuta această problemă.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Meiul – cereala fără gluten vedeta anului 2023

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.