Deserturi cu un ingredient „secret ” – imprimanta 3D

O arhitectă din Ucraina, Dinara Kasko, a început să creeze structuri bazate pe modele algoritmice și care sunt redate în deserturi sofiscticate. Bule supradimensionate, valuri care par în mișcare, structuri triunghiulare cu vârfuri neuniforme. Deși sunt generate după modele matematice, creațiile se întâmplă totuși să fie făcute în mousse și meringue, destinate să nu fie venerate ca monumente, ci mâncate. 

Coacerea este o știință exactă, care necesită cântare și termometre fin calibrate. Dar arhitecta de 30 de ani  merge mai departe, folosind instrumente cum ar fi software-ul parametric de scripting (care transformă designul în cod) și o imprimanta Ultimaker 3D pentru a crea matrițe de prototipuri termoplastice. Formele de silicon le umple cu componente tradiționale de tort, cum ar fi buretele de migdale și crema de fructul pasiunii.

Dinara Kasko, fiica a doi ingineri, a trăit toată viața în Ucraina. Mama ei făcea prăjituri doar pentru ocazii speciale: „Îmi amintesc că așteptam două-trei luni pentru un tort”, a spus Kasko. 

Cu cinci ani în urmă, ea și-a părăsit slujba de la o firmă de design pentru a avea grijă de fiica ei nou-născută și a început să conceapă prăjituri relativ simple, făcute în bucătăria ei mică, cu puțin mai mult decât un mixer și un cuptor.

În 2015, ea a produs primul prototip pe o mașină CNC (computer numeric control).  Rezultatul: un tort pătrat cu tăieturi lungi, care îl face să semene cu nouă cuburi separate, aerografiate cu spray de unt de cacao și ținute împreună de niște râuri lucioase de glazură.

O secțiune a tortului dezvăluie umplutura de coacăze roșii, confit de zmeură și jeleu cu vin spumant. Un astfel de contrast este cheia muncii lui Kasko. Un tort care în exterior pare o foaie de origami, care implică o serie de paralelograme zig-zag, adaptată în anii 1970 de un astrofizician japonez pentru desfășurarea panourilor solare pe sateliții spațiali. Înăuntru este însă toată delicatețea și aroma.

Kasko își vinde acum matrițele online și călătorește în lume, oferind cursuri de masterat. Cu toate acestea, puțini dintre ei, peste 600 000 de adepți ai Instagram, au avut șansa de a-i gusta  prăjiturile. În această primăvară, un grup de investitori vor deschide o cofetărie cu rețete și desene Kasko în Doha, Qatar, iar alții  vor să facă același lucru la Moscova și Boston.

Dinara Kasko nu se aștepta niciodată să devină un bucătar de patiserie recunoscut. Recent și-a amenajat laboratorul într-un studio separat, astfel încât familia ei să nu se chinuie să doarmă în timp ce Ultimaker 3D creează un șablon. 

sursa: www.nytimes.com

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente