Comisia Europeană estimează producții mai mici la cereale

Comisia Europeană estimează o recoltă de cereale mai mică decât anul trecut, iar România va avea scăderi de producție la grâu, porumb și orz. 

Ultima prognoză a Comisiei Europene explică cum condiţiile meteorologice nu au fost la fel de bune pentru fermieri ca anul trecut, iar aceştia ar putea obține recolte mici la hectar la grâu, porumb, triticale, orz, ovăz şi cartof. „Lipsa precipitaţiilor a generat un start bun al campaniei de însămânţare a culturilor de primăvară, dar ploile care au căzut ulterior au înmuiat solul. Dezvoltarea plantelor din culturile de vară este lentă în prima parte a lunii mai, urmare a temperaturilor scăzute. Culturile de iarnă prezintă o dezvoltare moderată”, explică specialiştii Comisiei Europene.

România ar putea avea a doua cea mai mare scădere a producţiei de grâu din Europa, de până la 12% faţă de anul trecut. Se așteaptă o recoltă de 4,2 tone la hectar, după ce în 2018 producția națională a fost de 10,27 milioane tone. Şi la orz, România va fi printre puţinele ţări cu cantităţi mai mici în 2019 faţă de 2018. Comisia Europeană estimează pentru această cultură o scădere de 9%, până la 4,1 tone la hectar. Scăderea va fi mai mare în Estonia (minus 8%) şi Portugalia (minus 11%), în condiţiile în care, în medie, fermierii europeni vor obţine randamente de 4,9 tone la hectar, cu 7,9% mai mult decât în 2018.

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.