Ce se întâmplă cu fondurile europene pentru industria de panificație în perioada 2021-2022

ROMPAN face precizări în legătură cu situația alocării fondurilor europene pentru investiții în industria alimentară și agricultură. Dar și despre demersurile întreprinse de patronat în cadrul Comitetului de Monitorizare al PNDR și în Grupul Tehnic de Lucru pentru industria alimentară în ceea ce privește accesarea fondurilor europene în perioada 2021-2023.

În acest context, ROMPAN amintește că în data de 31 octombrie 2019 Comisia Europeană a înaintat Consiliului și Parlamentului European propunerea de regulament care conține dispozițiile tranzitorii aprobate prin Regulamentul nr. 2020/2220 ce prevede extinderea aplicabilității cadrului legal existent în anii 2021-2022 și suplimentarea bugetului aferent PNDR cu resurse aferente anilor 2021 și 2022 din noul Cadru Financiar Multianual (CFM 2021-2027).

Măsurile de tranziție au în vedere și resursele pentru dezvoltare rurală provenite din Instrumentul de redresare economică al Uniunii Europene, ca urmare a crizei provocate de COVID-19 (EURI).

Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole

În ceea ce ne privește s-a hotărât alocarea sumei de 130 mil euro, aproape dublu faţă de suma inițial propusă, de 76 milioane euro, prin Submăsura 4.2, pentru toată industria alimentară cu excepţia produselor pescăreşti.

În urma discuțiilor purtate a fost acceptată suma de mai sus pentru investiții în procesarea produselor agricole cuprinse în Anexa 1 la Tratatul de Instituire a Comunității Europene (TFUE) ca sprijin pentru investiții în prelucrare/comercializare și/sau dezvoltare de produse agricole prin Submăsura 4.2. Sprijinul prin această submăsură se acordă întreprinderilor care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I, la Tratatul de Instituire a Comunității Europene (TFUE), pentru:
• Înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de procesare, inclusiv a componentelor de colectare, depozitare, condiționare, comercializare;
• Introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese;
• Aplicarea măsurilor de protecția mediului, inclusiv scăderea consumului de energie și a emisiilor GES;
• Promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile;
• Creșterea numărului de locuri de muncă”, se arată în comunicatul semnat de Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Precizări legate de sectorul panificație și produse făinoase

În același timp, ROMPAN face precizări legate și de sectorul panificație și produse făinoase. Și amintește că rezultatul procesării produsului agricol trebuie să fie tot un produs inclus în Anexa l.
Produsele de morărit, cerealele, soluţiile de depozitare sunt incluse în submăsura 4.2. In schimb, „prelucrarea secundară a cerealelor – respectiv panificația și produsele făinoase (patiseria, pastele făinoase, biscuiții etc) nefiind cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire al Comunității Europene, nu beneficiază de susținerea investițiilor prin finanțarea cu fonduri europenele. La fiecare PLAN NAȚIONAL de DEZVOLTARE RURALĂ, ROMPAN a inițiat și a reușit să obțină elaborarea de scheme de ajutor de stat pentru finanțarea investițiilor sectoriale specifice. Pentru această perioadă de tranziție (2021-2022) nefiind aprobat Planul Național Strategic nu se poate iniția o schemă de ajutor și ca atare NU VOM AVEA PROIECTE FINANȚATE PRIN PNDR în anii 2021-2022. Acest lucru se va întâmpla după aprobarea Planului Național Strategic, începând cu anul 2023. Vă vom ține la curent în legătură cu toate posibilitățile de finanțare a investițiilor sau facilități pentru credite pe care vom reuși să le obținem în perioada următoare”, se mai arată în comunicatul ROMPAN.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.