• Canabidiolul (CBD) nu primește aprobarea pentru alimente noi emisă de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
Canabidiolul, substanța obținută din planta Cannabis Sativa L. sau produsă sintetic, nu primește încă aprobarea EFSA ca aliment nou. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară anunță că oamenii săi de știință nu pot garanta siguranța canabidiolului în alimentație, datorită datelor insuficiente.
În ultima perioadă au fost depuse numeroase cereri pentru autorizarea unor alimente noi pe bază de CBD, în temeiul regulamentelor UE în vigoare.
Astfel în urma analizelor, Grupul de experți al EFSA pentru nutriție, alimente noi și alergeni alimentari (NDA) declară prin președintele grupului, prof. Dominique Turck: „Am identificat mai multe pericole legate de consumul de CBD și am stabilit că numeroasele lacune de date privind aceste efecte asupra sănătății trebuie să fie completate înainte ca aceste evaluări să poată continua.” Totuși mai afirmă și că: „Este important să subliniem în acest moment că nu am ajuns la concluzia că CBD este nesigur ca aliment.”
Ce arată datele de până acum
Experții NDA au constatat că datele cu privire la efectele canabidiolului asupra ficatului, sistemului endocrin, sistemului digestiv și al celui nervos sunt insuficiente. Pe de altă parte, EFSA afirmă că studiile efectuate pe animale „arată efecte adverse semnificative în special în ceea ce privește reproducerea. Este important să se determine dacă aceste efecte sunt observate și la oameni.” Este adevărat și faptul că studiile pe animale au fost efectuate cu CBD non-chimic pur, ceea ce poate afecta rezultatele obținute. La studiile efectuate pe oameni, aceștia primeau tratament cu alte medicamente, iar doza terapeutică mare administrată ar putea afecta datele.
Companiilor europene producătoare li s-a acordat un termen limită de depunere a cererilor de aprobare pentru alimentele noi -31 martie 2021- pentru produsele conținând CBD, inclusiv pentru cele care erau puse deja în vânzare. În funcție de reglementările existente la nivelul fiecărui stat membru în parte, produse conținând canabidiol se pot găsi în vânzare și fără a avea depusă cerea de autorizare a Organismului European.
Aceste reglementări ar reprezenta un real progres
După Brexit, Marea Britanie a adoptat o abordare diferită, Agenția britanică pentru Standarde Alimentare creând o listă cu peste 3.500 de produse alimentare conținând CBD permise spre vânzare către consumatori. Și aceste produse vor continua să fie analizate de EFSA pentru siguranță înainte de introducerea pe piață, propusă pentru 2023.
Steve Moore, fondatorul Asociației pentru industria canabinoidelor din Marea Britanie (ACI), declară pentru FoodNavigator că analizele privind aceste reglementări sunt o veste bună. Cel mai recent anunț EFSA ar putea semnala de fapt că și autoritățile europene se corelează cu cele britanice. Astfel, Parveen Bhatarah, responsabilul ACI pentru reglementare și conformitate, declară: „În sfârșit, au ajuns să cadă de acord cu noi asupra datelor necesare pentru a stabili siguranța (a CBD)”. Subliniază de asemenea importanța necesității de a avea date sigure privind dozele, punând în lumină documentația riguroasă depusă de ACI către Comisia Europeană. „Acest lucru va deschide calea către conformitatea cu reglementările.”
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Amarantul, o pseudocereală fără gluten