ROMPAN – analiza stocurilor de materii prime cerealiere

• În urma discuțiilor actuale cu privire la problemele de aprovizionare cu materii prime cerealiere, CEREALCOM transmite prin ROMPAN o ofertă pentru piața internă.

În ultima perioadă, discuțiile cu privire la asigurarea necesarului de materii prime pentru industria de panificație au dus la o analiză minuțioasă a stocurilor existente, pentru a identifica măsurile necesare evitării unei crize pe piața de profil.
ROMPAN, în urma analizei stocurilor de grâu transmise de principalii procesatori, constată că acestea se situează la un nivel minim. Astfel s-a decis trimiterea unei solicitări către Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a extinde această analiză asupra tuturor factorilor responsabili de pe lanțul cerealier. Scopul acestei acțiuni constă în asigurarea grâului pentru panificație pentru perioada următoare, dar și un stoc de legătură cu noua recoltă.Analiza stocurilor de materii prime cerealiere

Analiza stocurilor de materii prime

Conform comunicatului transmis de către ROMPAN la 17.03.2022, analiza situației stocurilor s-a efectuat în două săptămâni, în fiecare săptămână având loc câte o întâlnire cu producătorii agricoli, procesatori, depozitari, comercianți de cereale și conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
S-au indentificat mai multe măsuri care vor fi luate în perioada următoare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea morilor cu grâu.

Oferta CEREALCOM DOLJ

Analiza stocurilor de materii prime cerealiere

La aceste discuții a participat și directorul General al CEREALCOM DOLJ, Dl. Anghel Mihai, care a făcut o ofertă de vânzare de grâu de panificație, porumb și semințe de floarea-soarelui pentru unitățile de procesare.
Acestă ofertă vine în scopul facilitării accesului procesatorilor români la materiile prime necesare desfășurării activității și, prin aceasta, contribuie la reducerea tensiunilor generate de discuțiile privind penuria de materii prime agricole în țară.
Astfel CEREALCOM DOLJ dispune pentru imediata comercializare pe piața internă din România de:
• cca. 100.000 tone de grâu de panificație românesc, calitate conform grad RO 1.
• cca. 50.000 tone de porumb românesc.
• cca. 10.00 tone de semințe de floarea-soarelui românești.
Livrarea cerealelor se realizează din depozitele CEREALCOM, iar prețul se stabilește pornind de la prețul internațional de referință la data contractării, calculat în condiții de livrare FOB Constanța, din care se deduc:
• cca. 20 EURO/tona – reprezentând cheltuielile de transport și operare portuară.
• 10 EURO/tona – reprezentând bonificația de solidaritate acordată de CEREALCOM către procesatorul beneficiar al mărfii, cu condiția ca această bonificație să fie transmisă prin preț beneficiarului final.

Demersuri pentru industria alimentară

Ca urmare a eforturilor conjugate ale ROMPAN și ROMALIMENTA, industria alimentară cu întreprinderi mici, mijlocii și mari, beneficiază în continuare de prețuri plafonate la energia electrică și gaze naturale.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Guvernul României decide plafonarea tarifelor la energie

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente