Guvernul României decide plafonarea tarifelor la energie

• Guvernul României decide plafonarea tarifelor la energie, atât la electricitate cât și la gaze naturale.

Săptămâna aceasta, premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat presei lista măsurilor luate de Guvern privind situația scumpirilor la energie. Astfel Guvernul României decide plafonarea tarifelor la energie, atât la gazele naturale, cât și la energia electrică. Această plafonare urmează să fie aplicată timp de un an, având un impact bugetar de circa 3 mld. euro.

Măsuri pentru clienții casnici

În ceea ce privește electricitatea, pentru clienții casnici au fost stabilite următoarele măsuri:
– pentru gospodăriile cu un consum lunar de până într-o sută de kilowați, situație în care se regăsesc peste 4 milioane de gospodării, se introduce un tarif social de 0,68 lei pe kilowatt cu TVA inclus.
– Pentru alte 4 milioane de gospodării, care se încadrează la un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kilowați pe lună, se stabilește un tarif de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus.
Impactul acestei măsuri asupra bugetului de stat este estimat la 3,62 miliarde de lei.

Măsuri pentru clienții non-casnici


Pentru IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașe de cult, primării, universități, ONG-uri, precum și alte instituții asemănătoare, se va aplica un tarif de 1 leu per kilowatt, cu TVA inclus.
Impactul acestui pachet de sprijin pentru categoriile de beneficiari menționate este estimat la 5,54 miliarde de lei.
Marii consumatori de energie electrică vor beneficia de scheme de ajutor de stat, care vor asigura reducerea costului facturilor cu până la 20%.
În total, toate aceste măsuri de sprijin pentru electricitate, vizând ambele categorii de consumatori, atât cei casnici, cât și cei non-casnici, vor avea un impact asupra bugetului de stat de 9,16 miliarde de lei până la finele anului 2022.

Tarife la gazele naturale

La gaze naturale, consumatorii casnici care se vor menține într-un consum anual de până la 1200 de metri cubi, vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt, cu un impact bugetar de 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Pentru clienții non-casnici, gazul natural va avea un cost de 0,37 lei per kilowatt. Marii consumatori vor beneficia de scheme de ajutor separate.
Impactul acestor măsuri este estimat la 2,5 miliarde de lei până la sfârșitul lui 2022.

Măsuri suplimentare


„În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor, fără a încălca regulile europene, care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie”, declară premierul României, Nicolae Ciucă.
Măsurile sunt următoarele:
– introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România. Această măsură se adoptă pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.
– suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Măsura aceasta va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și a economiei.
– pe costul de furnizare rata profitului va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Implementarea măsurilor

„Implementarea acestor măsuri după 1 aprilie va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri care timp de un an vor avea o stabilitate a prețurilor cu respectarea pieței libere. În acest fel, vom fi pregătiți când situația va reveni la normal cu o piață funcțională și, extrem de important, investiții semnificative în capacitatea noastră de a crește producția energetică”, a declarat Nicolae Ciucă.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Reacții intense din partea industriei alimentare privind proiectul de plafonare a prețului la alimente

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente