Ziua Mondială a Pâinii – 16 Octombrie

În fiecare an, pe 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei. Scopul Zilei mondiale a alimentației, proclamată în 1979 de către Conferința Organizației Natiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO), este să avertizeze opinia publică asupra importanței hranei pentru oamenii acestei planete și să întărească solidaritatea în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei la nivel mondial.

Ziua marchează de fapt data fondării FAO în 1945. În 1980, Adunarea Generală ONU a aprobat sărbătorirea acestei Zile, considerând că „hrana este o condiție a supraviețuirii și bunăstării omului, o nevoie umană fundamentală” (rezoluția 35/70 din 5 decembrie). Astfel, 16 octombrie a devenit din 2001 şi Ziua Mondială a Pâinii, marcată în peste 30 de țări. În România, Ziua Pâinii este sărbătorită din 2010 și, la fel ca în toată lumea, în fiecare an, brutarii organizează demonstraţii de preparare a pâinii și evenimente: expoziţii, concursuri, sesiuni de comunicări ştiinţifice, dar și acţiuni cu caracter umanitar, prin care producătorii şi furnizorii din industria de panificaţie oferă pâine şi produse de panificaţie instituţiilor sau persoanelor defavorizate.

Ziua Mondială a Pâinii mai amintește că, de la un capăt la altul al lumii, pâinea rămâne un ambasador istoric, cultural şi culinar. Coaptă, fiartă sau prăjită, din făină de grâu, secară, mălai, orez, cu drojdie, ouă, cartofi sau simplă, pâinea este produsul care îi satură pe săracii celei mai mari părți a lumii, dar nu lipsește nici de pe masa clasei de mijloc sau a bogaților lumii. Un român mănâncă, în medie, anual, 95 kg de pâine, mult peste media europeană, care este de 60 kg/persoană.

Citește pe Arta Albă și Ziua Internațională a Pâinii cu Maia – 1 Aprilie.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente