Ziua Internațională a Pâinii cu Maia – 1 Aprilie

• Brutarii din toată lumea, dar și pasionații de pâine, celebrează pe 1 Aprilie, Ziua Internațională a Pâinii cu Maia.  Sortimentul are propria pagina de Facebook, cu peste 20.000 de urmăritori și, evident, și un hashtag:  #sourdoughbreadday

Ce este maiaua?

Maiaua, denumită și Aluat-mamă, Aluat acid, Drojdie acidă, Drojdia-mamă sau Drojdia naturală (în engleză – sourdough; în franceză – levain) este un Aluat din apă și faină, lăsat să matureze în mod spontan, în mediul ambiant, pentru o anumită perioadă de timp. Microorganismele prezente în făină, apă și aer se reproduc și încep să fermenteze, dând naștere unui agent natural de fermentare și dospire, care se utilizează în aluaturile dospite (pâine, cozonaci, biscuiti…) și poate fi în formă lichidă sau solidă.

De ce este specială și apreciată maiaua?

Originară din Egipt unde, în urmă cu 3500 de ani a fost plămădită din apă și făină, maiaua are beneficii importante. Drojdia duce la o fermentație mai lentă, metabolismul  microorganismelor implicate este natural, ca și procesele biochimice. În aluatul dospit cu maia, carbohidrații complecși sunt parțial descompuși în zaharuri mai simple și mai ușor digerabile, iar proteinele în aminoacizi. Astfel pâinea obținută va fi mai ușor de digerat. Pe lângă acestea, beneficii notabile sunt și pentru diabetici, deoarece maiaua are un indice glicemic scăzut. Maiaua conține probiotice (lactobacillus), elemente vitale pentru sistemul digestiv. Prin dospirea naturală, datorită beneficiilor fermenților, pâinea cu maia recrează populația de bacterii favorabile unui proces digestiv optim. Maiaua conține o multitudine de vitamine: B1-B6, B12, E, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, zinc.  Maiaua  dă gust deosebit al painii – gustul dulce-acrișor – și își păstrează calitățile mai mult timp decât pâinea preparată exclusiv cu drojdie de cultură.

Mai multe despre preparare puteți afla de aici: Rețetă – Maiaua de început

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente