Grâul românesc în 2018: Producţie – mai mare, calitate – mai slabă

• Recolta de grâu din acest an a fost cu 135.000 de tone mai mare faţă de cea de anul trecut, conform datelor Ministerului Agriculturii.

Ministrul Agriculturii  Petre Daea afirma, pentru BZI, în luna septembrie, că „în ciuda fenomenelor meteorologice schimbătoare, producţia de grâu din vara anului 2018 a fost de 10,2 milioane de tone, cu aproximativ 200.000 de tone mai mult faţă de 2017, atingând un nou maxim de producţie”.

Este o veste îmbucurătoare pentru România, având în vedere că, la începutul lunii august, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), estima că recolta de grâu din acest an va fi, „fără niciun dubiu”, mai slabă decât anul trecut, estimările pe care se baza arătând la acea dată o scădere cu cel puţin 20% faţă de 2017.

Calitate inferioară faţă de anul trecut

Din punct de vedere calitativ,  Preşedintele Rompan, Aurel Popescu,  aprecia că datorită condițiilor meteo nefavorabile, mai ales cele din perioada recoltării, peste 60% din cantitățile recoltate au însușiri de panificație inferioare față de cele din standard. Astfel, greutatea hectolitrică a scăzut cu 5-8%, iar indicele de cădere este mai mic”.

În ceea ce privește prețurile practicate, s-au remarcat modificări însemnate.

„Dacă la începutul recoltării prețul grâului era de circa 650-680 lei/tonă, acum prețul grâului bun de panificație a crescut aproximativ cu 30% atingând valori de circa 850 lei/tonă”, mai observă Preşedintele Rompan.

Export în cantităţi mai mari în UE

Grâul românesc, în anul agricol iulie 2018/iulie 2019, a fost mai solicitat pe piaţa intracomunitară şi mai puţin pe cea din afara UE, urmare a calităţii mai slabe faţă de anul trecut.

„Exporturile la final de septembrie erau de 3,1 milioane de tone, faţă de 1,9 milioane de tone în perioada similară a anului trecut”, a explicat, pentru ECONOMICA.NET, Gabriel Razi, analist pe piaţa cerealelor.

Cu toate acestea, România este al doilea mare exportator de grâu pe piaţa extra comunitară cu 1,56 de milioane de tone, după Franţa, care a vândut aproximativ 2,2 milioane de tone.

Producţia mondială de grâu este estimată la 733 de milioane de tone, pentru anul agricol 2018/2019, cu 3,3% mai mică decât anul anterior.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.