Ultimul raport USDA – prețurile cerealelor în creștere

• Ultimul raport USDA ( Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ) aduce noi creșteri ale prețurilor la cereale.

Prețurile cerealelor de pe piețele internaționale au crescut pe bursa de la Chicago după publicarea datelor USDA. Potrivit USDA vor exista schimbări majore în special în ceea ce privește exporturile de grâu. În contextul conflictual actual, exporturile din UE și Ucraina au fost reduse, iar exporturile Rusiei au crescut. Astfel raportul din luna aprilie al USDA analizează impactul războiului asupra pieței cerealelor, preconizând o nouă analiză pentru luna mai, cu privire la noua recoltă din 2022.
Vineri, 8.04.2022, la încheierea tranzacționărilor Bursei cerealelor de la Chicago, prețurile grâului  cu livrare în luna mai 2022 au ajuns la 352,21 euro/tonă, porumbul din SUA, tot cu livrare în mai a fost listat pe CBOT la 277,53 euro/tonă, soia a înregistrat o creștere de preț până la 566,82 euro/tonă, iar prețurile pentru rapița din Canada au crescut la 1067,48 euro/tonă.

Piața europeană a cerealelor influențată de cotațiile de la Chicago

Evident că aceste cotații au impact și asupra prețurilor cerealelor europene. Pe MATIF, grâul cu livrare în mai a ajuns la 373 euro/tonă, crescând cu 9 euro. Prețul pentru noua recoltă a crescut cu 4 euro, ajungând la 351 euro/tonă. Prețurile pentru porumbul cu livrare în iunie au crescut cu 5,25 euro, înregistrând 323 euro/tonă. O creștere semnificativă a avut și rapița, până la 965 euro/tonă. Noua recoltă de rapiță a fost cotată la un preț de 827 euro/tonă.

Ultimul raport USDA

Grâul pe piața internațională pentru anul comercial 2021-2022

Pentru grâu, în anul comercial 2021-2022 se prevede o ofertare mai mare, un consum crescut, mai puține tranzacționări și stocuri mai mici decât în luna precedentă. Conform datelor USDA această ofertare crescută se datorează unei combinații de stocuri de deschidere mai mari în Pakistan, Brazilia și Arabia Saudită, precum și volumelor de producție mai mari în Pakistan și în Argentina.
În ceea ce privește Comunitatea Europeană, se observă o reducere a producției de grâu de la 139 milioane de tone la 138,4 milioane de tone, în condițiile în care consumul mondial prognozat pentru anul 2021-2022 a crescut cu 3,8 milioane de tone, ajungând la 791,1 milioane de tone. India va avea o creștere a consumului cu 4,4 milioane de tone, conjugată cu o scădere substanțială a stocurilor guvernamentale.

Tranzacționările internaționale prevăzute pentru anul comercial 2021-2022 au fost reduse cu 3,0 milioane de tone, ajungând la 200 milioane de tone din cauza exporturilor afectate de situația actuală.
Exporturile din UE au fost revizuite în scădere din cauza exporturilor diminuate, de la 37,5 la 34,0 milioane de tone.
Pe de altă parte exporturile de grâu din Rusia au crescut de la 32 la 33 de milioane de tone,  la fel și cele din Brazilia și Argentina.

Producția de porumb la nivel mondial

Pentru producția globală de porumb, orz și sorg pentru 2021-2022 s-a constatat o creștere cu 2,7 milioane de tone, ajungând la 1501 milioane de tone. Pentru acest segment USDA prevede o creștere a producției, tranzacții diminuate și stocuri finale mai mari în această lună, comparativ cu luna trecută.
Această creștere a producției de porumb se datorează recoltelor mai mari din Brazilia, Indonezia, Pakistan și UE. În UE creșterea vine ca urmare a culturilor din Germania, România și Republica Cehă.
Schimbările majore ale comerțului global pentru porumb sunt produse de exporturile scăzute de porumb pentru Ucraina, Serbia și Paraguay, precum și de creșterile exporturilor pentru Brazilia, Canada și India.
Totodată importurile de porumb pentru China au fost reduse de la 26 la 23 de milioane de tone.
Stocurile finale globale de porumb au crescut cu 4,5 milioane de tone față de luna trecută, până la 305,5 milioane de tone, mai ales datorită stocurilor mai mari din Ucraina, Serbia, UE și Indonezia.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții fermierilor și producătorilor de semințe și ulei de floarea-soarelui

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.