Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții fermierilor și producătorilor de semințe și ulei de floarea-soarelui

• Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții fermierilor și producătorilor de semințe și ulei de floarea-soarelui a dezbătut subiecte ca siguranța alimentară și asigurarea stocurilor necesare pieței interne.

În data de 7 aprilie 2022 a avut loc la nivel guvernamental o întâlnire a primului ministru Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții asociațiilor de fermieri și producători de semințe și ulei de floarea-soarelui.
La întâlnire au participat și Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, consilierul de stat George Agafiței și Remus Borza, consilier onorific.
Din partea firmelor au participat la discuții repezentanții SC Prutul SA, Sc. Oleomet SRL, Bunge România SA, SC. Global Grain International SRL, SC. Expur SA, SC Mirba Oil&Miniprod SRL, SC. Argus SA, Agromad Crops, Grup Șerban Holding SA, SC. Dorna Agri S.A., SC. Longin SRL, Cerealcom Teleorman, SC. Agricost S.A., SC. JD Agro Cocora SRL, SC. Intercereal SA, Cargill, S.C Nutrelo Group S.A., SC. Ardealul S. A., Cerealcom Dolj.

Siguranța alimentară și asigurarea stocurilor

Discuțiile s-au concentrat pe securitatea alimentară, asigurarea stocurilor necesare pieței interne, precum și pe identificarea soluțiilor guvernamentale de răspuns la problemele cu care se confruntă acest sector.
„Am dorit să avem aceste consultări pentru a primi asigurări direct de la sursă că există stocuri suficiente de ulei pentru populație, inclusiv în cazul în care ar exista o cerere suplimentară a pieței. România are un potențial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale pe care le avem în vedere vor susține acest domeniu extrem de important pentru economie”, a afirmat premierul.
Nicolae-Ionel Ciucă subliniază și faptul că România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condițiile în care țara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale.
România poate fi astfel un partener important în asigurarea siguranței alimentare în Uniunea Europeană și în țările care sunt puternic afectate de consecințele războiului ruso – ucrainean.

Consultările vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii

Întâlnirea a analizat dificultățile cu care se confruntă acest sector, mai ales în condițiile lipsei creditărilor pe termen mediu și lung, a situației dificile a forței de muncă, la care se adaugă și problema îngrășămintelor necesare culturilor agricole.
Printre măsurile identificate de premierul Ciucă o prioritate o constituie reabilitatea și dezvoltarea sistemului de irigații. Totodată vor fi continuate măsurile de facilitare a accesului la finanțare prin programe dedicate acestui domeniu. Pentru soluționarea problemelor din piața muncii, guvernarea actuală consideră salutară o regândire a învățământului agricol.
Pentru a continua identificarea altor măsuri menite să sprijine asociațiile de fermieri și producătorii de semințe și ulei de floarea-soarelui, consultările guvernanților cu reprezentanții din domeniu vor continua în cadrul unui grup de lucru coordonat la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Interviu Dl. Aurel POPESCU, președintele ROMPAN

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.