„Sprijin pentru România”- măsuri guvernamentale pentru contracararea crizei economice

• „Sprijin pentru România” – programul guvernamental pentru contracararea crizei economice. Primele măsuri intră în vigoare de la 1 mai.

În data de 11.04.2022, primul ministru al României a anunțat principalele măsuri ale programului „Sprijin pentru România”, adoptat de coaliţia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice. Acesta a precizat că primele măsuri vor intra în vigoare la 1 mai 2022.
Pentru măsurile anunțate, ministrul finanțelor, Adrian Câciu se bazează pe o mai bună colectare la buget.
Măsurile de ajutor vizează atât sectorul economic, cât și protecția socială.

Sprijin pentru România

„Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul, la o conferință de presă alături de liderii coaliției.
Tot premierul declară: „În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”.

Măsuri de ajutor pentru sectorul economic

Măsurile de ajutor pentru sectorul economic vizează IMM-urile, dar și marii investitori, transportatorii și distribuitorii, investițiile publice în derulare, precum și agricultura.
Premierul anunță: „300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie”.

Ajutor pentru investiții

Sprijin pentru România

Nicolae Ciucă subliniază: „Investiţiile reprezintă motorul creşterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai”.
Guvernul mai prevede și ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene. Această măsură are în vedere creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje. Se alocă astfel 5,2 miliarde de lei în acest an pentru susținerea investițiilor publice, în vederea continuării și finalizării contractelor în derulare.

Subvenții pentru carburant

„Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, punem în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme”, a spus Nicolae Ciucă.
În aceste condiții 300 de milioane de lei vor fi alocați firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane și companiilor de distribuție.

Locuri de muncă protejate

Măsurile de sprijin guvernamental vizează și protejarea locurilor de muncă.
În acest sens continuă Programul Kurzarbeit – reducerea programului de lucru, iar angajații aflați în șomaj tehnic vor primi 75% până la finele anului, începând cu data de 1 mai, valoarea totală a programului fiind de 450 de milioane de lei.

Agricultura – în atenția guvernanților

Măsurile de susținere pentru agricultură vizează fermierii, IMM-urile din sector și industria agro-alimentară.
Procesării produselor agricole în România le sunt alocate 200 de milioane de euro, fermierii care fac acest lucru urmând să beneficieze de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, începând cu 1 iunie 2022.
Totodată a fost aprobat un grant în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermieriii români. 30 iunie este termenul până la care se vor încheia contractele de finanțare.
Premierul anunță că săptămâna viitoare va fi aprobată în Parlament măsura prin care salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut.

Măsuri de protecție socială

Sprijin pentru România

Un miliard de euro în total urmează să fie acordat sub formă de vouchere în domeniul social, din care 50% sunt fonduri europene, iar 50% sunt fonduri din bugetul de stat.
La fiecare două luni, începând cu data de 1 iunie, vor fi acordate vouchere pentru alimente în valoare de 50 de euro pentru familiile defavorizate.
Elevii care beneficiază de burse sociale vor primi vouchere de 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine. Valoarea totală a pachetului este de 33 de milioane de euro.
Totodată se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim. Această creștere este voluntară și beneficiază de o scutire de taxe.
Tichetele de masă se vor majora la 30 de lei, iar norma de hrană zilnică alocată pacienților din spitale și celor instituționalizați crește la 22 de lei pe zi. De această măsură vor beneficia peste 3 milioane de persoane.
Pentru copiii din sistemul de protecție specială se va acorda un pachet de sprijin cu o valoare totală de aproximativ 86 de milioane de lei.

Măsuri pentru sprijinirea tinerelor familii

Sprijin pentru România

Familiile tinere vor beneficia de credit în valoare de maxim 75.000 de lei, garantat în proporție de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after school, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe.
Prin Programul Național Student Invest , se va acorda credit în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporție de 80% garantat de stat, pentru taxe de studiu, publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanții fermierilor și producătorilor de semințe și ulei de floarea-soarelui

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente