ROMPAN solicită eliminarea produselor de patiserie și biscuiți din Ordonanța Militară nr. 8

Exportul de cereale, semințe, zahăr se suspendă în perioada de stare de urgență

Exportul mai multor produse agroalimetare, între care grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, zahăr, dar și produse de patiserie sau biscuți este interzis, în perioada stării de urgență, potrivit Ordonanței Militare numărul 8 anunțată în 9 aprilie 2020. (OM8).
„Se intrerzice exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de seminte, zahăr, produse de patiserie, de biscuți, turte sau alte reziduuri solide rezultate din domeniul de panificație, tot ceea ce ține de zona aceasta”, a spus ministrul de Interne, Marcel Vela.
„Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, dar nu exportului”, conform documentului citat de Mediafax.ro.

Sorin Minea susține că „nu știe cine a cerut  să fie incluse și produsele de patiserie în lista produselor pentru care vor fi suspendate exporturile”. Reprezentantul Romalimenta aprecia, vineri, 10 aprilie, într-un interviu acordat pentru Digi 24 că „această decizie este un amestec brutal în piață și va dezechilibra piața din domeniu, care este deja afectată. În plus ar putea să aducă pagube serioase industriei.”

ROMPAN cere ca Ordonanța Militară nr. 8 să nu se aplice și produselor de patiserie și biscuiți

Conducerea ROMPAN a luat legătura cu dl. Nechita-Adrian Oros – Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și solicită: să fie scoase din textul ordonanței produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi precum și alte produse mențioante la punctele 11 și  12 din anexa 2.

Totodată consideră că toate contractele aflate în derulare la export cu produse cereale să rămână în vigoare și să se onoreze conform prevederilor deja stipulate. Iar pentru navele care sunt la încărcat în prezent să fie permisă încărcare și plecarea acestora către destinație.

În urma discuțiilor s-a stabilit ca pe viitor asemenea documente să se realizeze în colaborare cu asociațiile de profil.

„De asemenea ni s-a promis ca problemele ridicate să fie rezolvate luni (13.04.a.c.) prin modificarea ordonanței militare” mai menționează reprezentantul Asociației Rompan.

Marcel Vela: ‘Pe perioada stării de urgență se suspendă exportul de cereale, semințe și zahăr’

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.